A csütörtökön közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 49,6 pontra csúszott vissza szeptemberben. Elemzők 50,1 pontra, vagyis az augusztusi érték stagnálására számítottak. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. A szeptemberi adat a leggyengébb volt 2020 februárja óta, amikor a kínai feldolgozóipari BMI utoljára ereszkedett az 50 pontos küszöb alá, az országban akkor tetőző koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására. Csao Csing-ho, a kínai statisztikai hivatal vezető elemzője az adatokkal egy időben közzétett közleményben a teljesítmény gyengülését elsősorban azzal indokolta, hogy szeptemberben a magas energiaigényű ágazatokra negatív hatást gyakoroltak a villamosáram-kvóták.

Az elmúlt két hét során az ország több részén áramszünetek, illetve az energiahasználatot korlátozó intézkedések akadályozták az ipari tevékenységet. Az intézkedések hátterében elsősorban a szén felszökött ára állt. A szakértő kiemelte azonban: a felmérés során vizsgált 21 ágazatból 12 BMI-je állt az 50 pontos küszöb fölött szeptemberben, vagyis kettővel több ágazatban mértek növekedést augusztushoz képest. A vállalatok mérete szerint bontott adatokból kiderül, hogy míg szeptemberben a kínai feldolgozóipari nagyvállalatok teljesítménye tovább tudott növekedni, sőt, enyhén javult augusztushoz képest – a részindex 50,4 ponton állt, – a kis-és középvállalatok teljesítménye egyaránt visszaesett. Csao rámutatott: a felmérés szerint a kisvállalatokra szeptemberben elsősorban a magas nyersanyagárak, a szűkös források, valamint a gyenge piaci kereslet gyakoroltak kedvezőtlen hatást.

A termelésre vonatkozó részmutató az előző hónapról 1,4 ponttal gyengülve 49,5 pontra csökkent szeptemberben. Az új megrendelések állományának 49,3 pontos részindexe a második egymást követő hónapja tartó visszaesést tükrözte, a kereslet gyengülését jelezve. A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektor BMI-je szembetűnő javulásról árulkodott az előző hónapban regisztrált visszesést követően. A mutató szeptemberben 53,2 pontra emelkedett az augusztusi 47,5 pontról. Az építőipar teljesítménye 57,5 pontra gyengült az augusztusi 60,5 pontról, miközben a szektorra jelentős nyomást gyakorolt az ország második legnagyobb ingatlanfejlesztőjének számító China Evergrande konglomerátum eladósodása ismertette a távirati iroda.

A szolgáltatóipar teljesítménye az augusztusi visszaesést követően szeptemberben 52,4 pontra emelkedett. Egyebek mellett számottevően élénkült a turizmushoz kapcsolódó szolgáltatásokat kínáló ágazatok – a többi közt a légi és vasúti közlekedés, valamint a szálloda- és vendéglátóipar – teljesítménye.

Az üzleti várakozások részindexe a szektor teljesítményének bővülésével párhuzamosan javult: 59,1 pontra emelkedve az augusztusi 57,4 pontról. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index augusztusról 2,8 ponttal emelkedve 51,7 pontra erősödött, ismét növekedést jelezve.