2024 május 25

Tizenöt hónapja a legtöbb új munkahely jött létre Kanadában

Kanadában az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre áprilisban, a munkanélküliségi ráta pedig a várt emelkedés helyett stagnált.

A kanadai statisztikai hivatal pénteken ismertetett adatai szerint a munkanélküliségi ráta az elemzők által várt 6,2 százalék helyett a kétéves csúcsot jelentő előző havival megegyezően 6,1 százalék maradt áprilisban is. A kanadai gazdaság az elemzők által várt 18 ezer helyett 90,4 ezer, 2023 januárja óta a legtöbb munkahelyet teremtett áprilisban azt követően, hogy egy hónappal korábban, márciusban 2,2 ezerrel csökkent a munkahelyek száma. Az átlagos órabér 4,8 százalékkal haladta meg a tavaly áprilisit az előző havi 5,0 százalékos éves bővülés után, a bérek növekedési üteme ezzel tavaly június óta a leglassabbra mérséklődött. Az éves bérnövekedési ütemet kiemelt figyelemmel követi a kanadai központi bank – ismertgette a távirati iroda.

A Bank of Canada az elemzői várakozásokkal összhangban áprilisban zsinórban hatodik alkalommal hagyta változatlanul, 5 százalékon az irányadó alapkamatot. A jegybank egyúttal jelezte, hogy az áruk és szolgáltatások széles körében mérséklődött az árnyomás, azonban a bizonytalan makrogazdasági környezet és a vártnál magasabb nyersanyagárak inflációs kockázatot jelentenek. A kanadai jegybank következő kamatdöntése június 5-én esedékes. A foglalkoztatási adatok közzétételét követően a piaci várakozások alapján a korábbi 54 százalékról 48 százalékra csökkent a júniusi kamatvágás esélye.