2024 május 21

USA – Nyolchavi csúcsra ugrott a munkanélküli segélyt kérők száma

Az Egyesült Államokban 22 ezerrel, 231 ezerre, 2023 augusztusa óta a legmagasabbra emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten – közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.

Az elemzői konszenzusban kisebb szám, 210 ezer szerepelt. A múlt héten a segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 4750-nel, 215 000-re emelkedett. Az április 27-én zárult héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma az előző heti 1 millió 768 ezer után 1 millió 785 ezer volt, elmaradva az elemzők által várt 1 millió 790 ezertől – ismertette a távirati iroda.

Szakértők szerint az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának 280 ezres szintje utalna az amerikai foglalkoztatás növekedésének jelentős lassulására. Az elemzők kiemelt figyelemmel kísérik az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulását. Mivel az amerikai munkaerőpiac helyzete meghatározó az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntéseiben.

Címlapkép forrása: Shutterstock