2024 május 25

USA – Megcsappant a 30 éves jelzáloghitelek kamata

Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten – ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége.

A 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek kamata november vége óta a legmagasabb szintet jelentő 7,29 százalékról 7,18 százalékra csökkent. Miután négy egymást követő héten emelkedett. A 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata tavaly október végén 2000 szeptembere óta, több mint 23 éve a legmagasabb szinten, 7,90 százalékon állt. Ugyancsak szerdán ismertették, hogy a jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban a múlt héten 2,6 százalékkal nőtt az előző heti 2,3 százalékos zsugorodást követően – közölte a távirati iroda.

Az MBA szezonálisan kiigazított adatai szerint a múlt héten az előző héthez képest 5 százalékkal bővült a lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma az Egyesült Államokban az egy héttel korábbi 3 százalékos csökkenés után. A lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma 6 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt ugyanezen a héten. A jelzáloghitelek kamatai csökkentek a múlt héten annak hírére, hogy a legfrissebb adatok tanúsága szerint lassul a munkaerőpiac. A bérnövekedés mértéke 2021 óta a legalacsonyabb szintet érte el. A Federal Reserve pedig bejelentette a mennyiségi szigorítás ütemének lassítását – nyilatkozta Mike Fratantoni, az MBA vezető közgazdásza.

Címlapkép forrása: Shutterstock