2024 május 26

Munkanélküliség az USA-ban: 3,9 százalék a ráta

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval kevesebb új munkahely jött létre áprilisban. A nem mezőgazdasági ágazatokban, a munkanélküliségi ráta a várt stagnálás helyett emelkedett az előző havihoz képest.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA)  ismertetett adatai szerint a mezőgazdasági ágazat nélkül számítva a foglalkoztatottak száma 175 ezerrel nőtt áprilisban. A felfelé módosított márciusi 315 ezer után, az elemzők 243 ezres növekedést vártak. A munkanélküliségi ráta áprilisban 3,9 százalékra emelkedett az előző hónapban jegyzett 3,8 százalék után. A munkaerőpiaci részvételi arány az előző havival és az elemzői várakozásokkal megegyezően 62,7 százalékon állt áprilisban. Az év negyedik hónapjában az átlagos órabér éves szinten az elemzők által várt 4,0 százaléknál kisebb mértékben, 3,9 százalékkal, 2021 júniusa óta a leglassabb ütemben emelkedett.  Az előző hónapban regisztrált 4,1 százalékos növekedés után – ismertette a távirati iroda.

Áprilisban az átlagos órabér 0,2 százalékkal nőtt havi összehasonlításban. Kisebb mértékben az előző havi és az elemzők által áprilisra is várt 0,3 százalékos emelkedésnél. A heti átlagos munkaidő 34,3 óra volt áprilisban, elmaradva az előző hónapban jegyzett és az elemzői konszenzusban szereplő 34,4 órától.