2024 május 21

Betett az USA a kínai elektromos autóknak (is)

Az Egyesült Államok jelentősen megemeli a vámokat a Kínából importált elektromos járművekre, illetve egyebek között félvezetőkre, napkollektorokra, akkumulátorokra, kikötői darukra és olyan egészségügyi segédeszközökre, mint például a maszko. Áll a Fehér Ház keddi közleményében.

Az amerikai kormányzat az intézkedést azzal indokolta, hogy „kiegyenlítsék a versenyfeltételeket” azokban az ágazatokban, ahol az állam jelentős beruházásokat hajtott, illetve tervez végrehajtani. A vámemelések bejelentésére nem sokkal a novemberi elnökválasztások előtt került sor, olyan ingatagnak számító szövetségi államokat megcélozva, mint például Michigan, az amerikai autóipar központja. A kivetett vám együttes értéke mintegy 18 milliárd dollár.

Ezen felül fennmaradnak azok a vámok, amelyeket Donald Trump volt elnök több mint 300 milliárd dollár értékű Kínából származó importra vetett ki. Janet Yellen pénzügyminiszter azt mondta, hogy az áprilisi pekingi útja során aggodalmát fejezte ki a „mesterségesen olcsó kínai import” miatt. Az új vámokra azért van szükség, hogy megvédjék az amerikai munkavállalókat és vállalatokat a tisztességtelenül értékesített termékek áradatától.

A Kínából importált elektromos járművek vámtétele az idei évtől 25 százalékról 100 százalékra emelkedik. A Kínából származó félvezetők esetében a vám 25 százalékról 50 százalékra nő 2025-re. Az elektromos járművekben használt lítium-ion akkumulátorokra és akkumulátor-alkatrészekre a tarifa idén 7,5 százalékról 25 százalékra nő. Minden más lítium-ion akkumulátor esetében 25 százalékra emelkedik a vám 2026-ra.

A Kínából importált napelemek tarifája idén 25 százalékról 50 százalékra emelkedik. Az acél- és alumíniumtermékek vámtétele az eddigi 0-7,5 százalékról 25 százalékra nő az idén. Idén nulláról 25 százalékra emelkedik a Kínából behozott kikötői konténerdaruk vámja.

befektetés hozam

A Kínában gyártott kórházi fecskendők és tűk tarifái idén nulláról 50 százalékra emelkednek. A légzőkészülékek és arcmaszkok jelenlegi 0-7,5 százalékos vámja az idén 25 százalékra emelkedik, az orvosi és sebészeti gumikesztyűk vámja pedig 7,5 százalékról 25 százalékra nő 2026-ra.

Képek forrása: Shutterstock