2024 május 21

Elektromos légitaxit fejlesztenek az Egyesült Arab Emírségekben

Az egyesült arab emírségekbeli Rász el-Haima Közlekedési Hatósága (RAKTA) és Rász el-Haima Turisztikai Hivatala (RAKTDA) szerdán szándéknyilatkozatot írt alá a Skyports Infrastructure (Skyports) vállalattal az elektromos légitaxi szolgáltatásokhoz szükséges vertiport infrastruktúra fejlesztéséről – közölte a RAKTDA magyarországi képviselete.

A közlemény szerint a közös fejlesztésű, tervezésű és üzemeltetésű, függőleges fel- és leszállásra képes eVTOL járművek várhatóan már 2027-ben kereskedelmi forgalomba állnak. A fejlesztés eredményeként gyors, kényelmes és környezetbarát közlekedési lehetőség áll majd a turisták rendelkezésére. Így el tudnak látogatni Rász el-Haima legnépszerűbb helyeire, ideértve az Al Mardzsan-szigetet, az Al Hamrát és a Dzsebel Dzsajszt, az Egyesült Arab Emírségek legmagasabb csúcsát is – ismertette a távirati iroda.

A turisták jelentős időmegtakarítást érhetnek majd el az új közlekedési móddal, mivel az Al Mardzsan-szigetről a Dzsebel Dzsajszhoz utazás autóval körülbelül 70 percet vesz igénybe. Légitaxival ez az idő kevesebb mint 20 percre fog csökkenni. A közlemény hangsúlyozta: az elektromos légitaxik zéró károsanyag-kibocsátásukkal komoly alternatívát jelenthetnek a földi közlekedéssel szemben. A fejlesztéssel egyrészt a szén-dioxid-kibocsátás csökkenthető. Másrészt a vertiport hálózat lehetőséget ad az Egyesült Arab Emírségek légitaxi hálózatába való integrációra is.

A vertiport-hálózat forradalmasítja a közlekedést Rász el-Haima-ban. Valamint támogatja azt a célt, hogy 2030-ig még környezetbarátabb módon tudják fogadni az évi 3,5 millió látogatót – írták a közleményben. Az Egyesült Arab Emírségek hét emírségének egyike, Rász el-Haima a térségben élen jár a fenntartható turizmus fejlesztésében. Az Earth Check fenntartható desztinációk programjában 2023-ban ezüst minősítést ért el, eddig egyedüliként a Közel-Keleten.

Címlapkép forrása: Shutterstock