2024 május 25

Állampapír – megindult a lakosság, ismét milliárdok ömlenek az új lehetőségbe 

Több hetes hanyatlás után ismét megjött a lakosság étvágya. A helyzet egyre elkeserítőbb volt, hiszen még a gazdasági bizonytalanságok időszakában is hétről hétre egyre kevesebb pénz áramlott a forintos állampapírokba. Az ÁKK által közölt adatok szerint az állampapírok 16. heti bruttó értékesített mennyisége már csak 40 milliárd forint volt. Közel 50 százalékkal javult a helyzet, hiszen múlt héten majd 60 milliárd forintért vett állampapírt a lakosság. Lássuk okozott-e meglepetést valamelyik papír! 

Állampapír – tarolt a nagy kedvenc, imádják az idén bevezetett FixMÁP-ot 

Bár az állampapírok palettája már nem kecsegtet olyan hozamokkal, mint a tavalyi évben, van egy kedvenc, amelybe továbbra is szívesen tesszük a pénzünket. Az ÁKK által közölt számok alapján az idén bevezetett FixMÁP-ba menekítették a legtöbb pénzt a 17. héten. A papír több hete uralja a mezőnyt. Az ÁKK által januárban bevezetett új lehetőség – amely 3 év alatt 21 %-ot fizet – több szempontból is jó választás lehet.   

Szégyenkezhet a PMÁP, a lista aljára került 

Megtörtük a csökkenő tendenciát. Az ÁKK által közölt 17. heti bruttó értékesített mennyiség megközelítette a 60 milliárd forintot. A dobogó legfelső fokára ismét az idén bevezetett Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) állhatott fel, a maga 22,4 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiségével. A FixMÁP felel a múlt heti eladások közel 40 százalékáért. Második helyre az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) futott be, 13,9 milliárd forintért adtak el belőle. Ezzel viszont elfogytak a 10 milliárd forint feletti értékesítéssel rendelkező állampapírok.      

A dobogó harmadik fokára ezúttal a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) állt fel (9,3 mrd Ft). Őt követte a postákon kapható Kincstári Takarékjegy (KTJ) a maga 6,8 milliárd forintos értékesített mennyiségével. A sort pedig a feledésbe merült és rengeteg változáson átesett Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) zárja (6,3 mrd Ft). Elhanyagolható mennyiségben (0,1 mrd Ft) fogyott a Magyar Állampapír Pluszból (MÁP Plusz). Az aktuális kamatlábakról és részletekről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán érdemes tájékozódni.     

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!