2024 május 24

Állampapír – brutális fordulat, rohamoz a lakosság

Az állampapír értékesítési adatok folyamatosan megmutatják, hogy a hazai háztartások éppen melyik, állam által kínált befektetésért lelkesednek. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 17. heti adati ráerősítettek a korábbi trendekre. Egyre inkább a fix kamatot fizető állampapír az, amit keresnek a magyar magánbefektetők. Míg korábban a PMÁP-ért ment a lakossági roham, ma már utolsók között áll az értékesítésben a régi sztár.

Állampapír – új kedvencek

A 17. heti értékesítési adatok szerint újra a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) volt a legnépszerűbb. A 3 évig végig évente fix, 7 %-os kamatot fizető kötvényből 22,4 milliárd forint értékben vásároltak a magyarok. Bár egyre népszerűbb ez a befektetés, azért az állományi adatok tekintetében még nem kiemelkedő az az összeg, amennyit ebben tartanak a hazai megtakarítók. A második helyezett az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) lett, annak ellenére, hogy többször csökkentettek az utóbbi időben a kamatszintjén. Ebből a fajtából 13,9 milliárdért vásároltak.

Harmadik helyre ezúttal a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) futott be 9,3 milliárd forintra rúgó értékesítéssel. A változó kamatozású értékpapírok közül is van tehát, amelyiket kedvelik a magyarok. A BMÁP vásárlásával nagyjából a kamatkörnyezet alakulásától függ majd a kapott kamatunk, így azt érdemes figyelnünk döntéshozatal előtt. Ezek után következett mennyiségben a Kincstári Takarékjegy (KTJ) értékesítése, amely 6,8 milliárd forintot tett ki. A postán is vásárolható állampapír szintén fix kamatozással bír, 1 és 2 éves futamidejű is van belőle.

Régi sztárok az utolsók

És csak ezek után következett a 2022-es és 2023-as év nagy sztárja, a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). Az infláció feletti kamatot fizető kötvény az infláció letörésével párhuzamosan egyre kevésbé vált vonzó befektetéssé. Legalábbis erről árulkodtak a heti értékesítési adatok. Ennek ellenére állományi szinten toronymagasan első a PMÁP bőven 7 ezer milliárd feletti állományával. Elhanyagolható, 0,1 milliárd körüli értékesítést mutatott fel a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+). Látható, hogy az állampapír értékesítés területén gyakran elsőkből lesznek az utolsók. Vásárlás előtt mindenesetre érdemes tájékozódni a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!