2024 május 26

Benzin – csapdába csalták az üzemanyagárakat, azonnal rohanjunk tankolni? 

Az elmúlt időszakban jelentős változások történtek az üzemanyagárak terén. Magyarországon jelenleg felsőbb szintről is nyomás nehezedik a piacra, hiszen a kormány szeretné újra a régiós középmezőnyben látni a hazai üzemanyagárakat. Szerdán egy lépéssel közelebb kerülhetünk a célhoz, hiszen a szakértők további enyhülést jeleztek előre. Vajon elég lesz ez ahhoz, hogy elkerüljük a kormányzati beavatkozást? 

Benzin – a forint és az olaj nagy csatája következik 

Az olaj világpiaci árának alakulása komoly befolyással van a hazai üzemanyagárakra. A múlt heti emelkedés ellenére sikerült a hazai üzemanyagárakból egy újabb csökkenést kifacsarni. Hétfőn visszaesett az olaj ára, ami némi enyhülést jelenthet a hazai kutaknál. Az olajárak mozgása viszont általában csak késleltetve jelenik meg, ezért a szerdai csökkenés után még reménykedhetünk további enyhülésben is.  

Az utóbbi hetekben egyre forróbb vita alakult ki a magas benzin és gázolaj árfolyamok miatt. A kormány nyomatékosította kérését: az üzemanyagárakat Magyarországon le kell csökkenteni, hogy újra a régiós középmezőnybe tartozzunk. A cél elérésére az üzemanyag-kereskedők két hetet kaptak, különben a kormány beavatkozik. Úgy tűnik a forint a segítségünkre sietett. Az elmúlt napokban lassan, de biztosan egyre nagyobb területet foglalt vissza a dollártól. A 373-as szint után a keddi kereskedés során egészen 364-ig süllyedtünk.  

Mit várnak a szakértők? 

Bár a mozgatórugók vegyes mozgása miatt a szakértők kizárták a hazai kutakon történő nagyobb elmozdulás lehetőségét. A kormány célja, hogy a benzin és gázolaj árak csökkentésre kerüljenek. Ezért fenntartották lehetőségét, hogy a felsőbb szintről érkező nyomás okozhat némi meglepetést a hazai kutakon. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint minimális mozgásterük van a benzinkutaknak, viszont végül mégiscsak sikerült egy újabb minimális csökkenést kisajtolni. Május 1-jén, szerdán csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 3-3 forinttal.  

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!