2024 május 20

Benzinárstop – döntött a kormány, újra 480 forint lesz a benzin?

A hét elején beszámoltunk róla, hogy Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint minimális mozgásterük van a benzinkutaknak. Most a kormány mégis mindössze két hetet adott a cél elérésére. Nagy Márton szerint a legutóbbi csökkenés ellenére a gázolaj esetén még mindig 10 forint, a benzin esetén pedig még mindig 27 forint az eltérés. Ennyivel magasabbak az üzemanyagárak a régiós átlaghoz képest. Az üzemanyag-kereskedőknek két hetük van teljesíteni a kérést, különben a kormány kemény eszközökkel fog beavatkozni.  

Nagy Márton – elkerülhetetlenné vált az árstop? 

Az utóbbi hetekben egyre forróbb vita alakult ki a magas benzin és gázolaj árfolyamok miatt. A kormány a családok védelme érdekében újra nyomatékosította kérését: az üzemanyagárakat Magyarországon le kell csökkenteni, hogy újra a régiós középmezőnybe tartozzunk. Az üzemanyag-kereskedők két hetet kaptak, és a kormányzati kommunikáció alapján beavatkozásra lehet számítani, ha nem sikerül elérni a kormány által kitűzött célt.  

Bejött a kormány fenyegetése, máris zuhannak az árak 

Hétfőn még csak a gázolaj nagykereskedelmi árának csökkenéséről hallhattunk, most viszont további jó hírek érkeztek. Ahogy azt már kedden is jeleztük, az olaj árfolyamának mozgása általában késleltetve jelenik meg a kutakon, ezért pénteken érkezhet még kellemes meglepetés. Nem is kellett sokat várni, a holtankoljak.hu legfrissebb jelentéséből kiderült, hogy a pénteki napon a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökkeni fog. Az előbbi bruttó 3 forinttal, míg a gázolajért a kutak bruttó 6 forinttal fognak kevesebbet fizetni. Ezek után a hétvégén a következő átlagárakkal találkozhatunk: 95-ös benzin: 647 Ft/liter, gázolaj: 633 Ft/liter.  

Rontja a hangulatot viszont, hogy az olaj árfolyama ismét emelkedni kezdett. A 86 dolláros alsó szintek után két dollárt emelkedett a Brent olaj hordója. Közben az USD/HUF keresztárfolyam is ismét a 370-es szintet vette célba. Ezek a változások pedig az utóbbi napokban látott csökkenő tendencia megszakadására engednek következtetni. Vajon mitévők lesznek az üzemanyag-kereskedők? 

Címlapkép forrása: Shutterstock   

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!