2024 május 25

Forint – nagyot fordult, jöhet a 300-as euró? 

A forint az utóbbi időben érdekes fordulatot vett az euróval szemben. Míg korábban a 400-as szint körül mozgott az EUR/HUF árfolyam, az elmúlt hetekben fokozatos erősödést mutatott a hazai deviza. A legutóbbi Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntés fontos mérföldkő volt a forint mozgásában, melynek eredményeként az euróárfolyam már 392 alá süllyedt. A feszültség egyre nő, hiszen egyre közelebb a döntési szituáció. Az elemzők már azt is megmondták, hogy mi kell a forint szárnyalásához. Lássuk mire lehet képes a hazai fizetőeszköz az elkövetkezendő hetekben.  

Kritikus szinthez értünk, Amerika közbeszólhat? 

Az OTP Elemzési Központ technikai vizsgálata szerint az EUR/HUF keresztárfolyam beszűkült egy emelkedő trend és egy rövid csökkenő trendvonal közé, ezért a közeljövőben erősebb elmozdulás várható. Kérdéses, hogy ez melyik irányba lesz, de az elemzők szerint a 390,6-os szint áttörése adhatja meg a forintnak a kellő löketet. Bár a magyar fizetőeszköz a vártnál kicsit hosszabb téli álomba szenderült, most már kezd végre ébredezni.  

A szakértők viszont aggódnak, hiszen a dollár rendkívüli erősödést tudott felmutatni az utóbbi időszakban. Ez pedig sorsdöntő lehet a forint szempontjából is. A zöldhasú ereje nem tesz jót az olyan sérülékeny devizák megítélésének, mint a forint. Az elkövetkező időszakban érdemes figyelni az árfolyam további alakulását és a fent említett kulcsfontosságú tényezőket figyelembe véve értékelni a forint jövőbeli irányát.  

Összességében jó hetet zárt a forint. A stabil teljesítmény mellett az utolsó két nap még erősödni is tudott. Ennek köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. A hazai fizetőeszköz a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. 

Technikai elemzés forrása: OTP Elemzési Központ

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!