2024 május 24

Forint – megtörtént a döntés, jöhet a 300-as euró?

Nagyon fontos esemény történt tegnap a magyar fizetőeszköz szempontjából. Döntött ugyanis az alapkamatról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Erősödött is jelentősen a forint, ma viszont egyelőre újra a gyengülésé volt a főszerep. Kérdés, hogy a változékony nemzetközi piaci hangulatban hogyan tovább a hazai deviza számára.

Itt a döntés – mire elég az 50 bázispont?

Tegnap végül úgy döntött a Monetáris Tanács, hogy 50 bázisponttal csökkenti az irányadó kamatszintet. Így az alapkamat Magyarországon már 7,75 %, alaposan leszorította tehát az induló 18 %-ról a kamatot a jegybank. Tovább csökkent viszont a kamatcsökkentési tempó. Emlékezzünk, február végén még 100 bázisponttal, március végén pedig 75 bázisponttal csökkentette a Monetáris Tanács az alapkamatot. Előbbi után jelentős gyengülésnek indult egyébként a forint.

Azt, hogy lassulni fog a kamatcsökkentési iram, Pleschinger Gyula, a Tanács tagja már jelezte egyébként egy korábbi interjúban. Virág Barnabás az ülés után kifejtette, hogy a korábbinál lassabb ütemben, hónapról hónapra döntenek majd az alapkamatról. A forint szempontjából a kamatelőny miatt ez fontos kijelentés. Újra kifejezésre került a jegybank alelnökétől az is, hogy adatvezért módon születnek döntések, de indokolt az óvatosság. Utalt ezzel a feltörekvő piacokon tapasztalható hangulatromlásra.

Forint – technikai elemzés

A forint tegnap erősödni tudott a döntés után, viszont már 394-ig emelkedett az euróárfolyam a szerda késő délutáni órákra. Kérdés, hogy merre tovább. Az OTP Elemzési Központ ma délelőtt technikai elemzést közölt az EUR/HUF keresztárfolyamról is. Beszűkült az árfolyam az emelkedő trend és a rövid csökkenő trendvonal közé – írják. Hamarosan ebből döntési szituáció jöhet szerintük, a 390,6 törése kellene egy erősebb forinthoz. A mozgás viszont trendszerűtlen, vagyis semleges, sávkereskedésnek tűnik még, de hamarosan erősebb elmozdulásnak ágyazhat meg az elemzés alapján. Ellenállásnak a 398,4, a 406,25, valamint a 414,06 lettek megjelölve, míg támasz a 382,8 és a 375 lehetnek.

Technikai elemzés forrása: OTP Elemzési Központ

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!