2024 május 20

Forint – egyre nő a feszültség, 500-as euró lesz a vége?

A pénteki napon újra csalódást okozhatott a forint, ha esetleg erősödést vártunk a magyar fizetőeszköztől. Az EUR/HUF keresztárfolyam így a hetet nem sokkal 393 alatt zárta, továbbra sem tudunk tehát eltávolodni jelentősen a 400-as eurótól. A következő hetek a nemzetközi helyzet és hazai tényezők miatt is izgalmasak lehetnek. Az iráni-izraeli helyzet miatt ugyanis egyre nagyobb a feszültség, de a monetáris politika alakulását is kiemelten figyelhetik a befektetők.

Forint – nem bírta a nyomást

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, esést mutatott be a dollár erősödése miatt az amerikai inflációs adat után a forint szerdán. Csütörtökön azonban, miközben a nemzetközi piaci hangulat nagyot javult, erősödni tudott a hazai pénznem. Pénteken viszont újra gyengülést láthattunk, nem zárt így szép hetet a forint. Ebben a Portfolio.hu elemzése szerint újból a dollár erősödése játszhatta a főszerepet, Mint írják, minden főbb, fejlett piaci deviza ellenében is száguldott idén az amerikai fizetőeszköz. Ez a környezet alapvetően nem kedvez az olyan feltörekvő piaci devizáknak, mint amilyen a forint is.

Érdemes megemlíteni, hogy pénteken az amerikai tőzsdék is viszonylag jelentős esést mutattak be. Ennek oka az is lehetett, hogy az iráni-izraeli háború réme egyre inkább a levegőben van. A geopolitikai kockázatok növekedése közepette pedig nem a kockázatos eszközöket keresik a befektetők. A forint pénteki gyengülése tehát ennek tükrében sem lehetett azért nagyon meglepő.

Lehetnek izgalmak

A forint piacán jöhetnek még izgalmak a következőkben is. A fentiekből adódóan az amerikai dollár erejét lesz érdemes figyelemmel követnünk. Azt pedig a megjelenő makroadatok, valamint az általános befektetői hangulat tekintetében célszerű vizsgálni. Az iráni-izraeli ellentét fokozódását sem hagyhatjuk sajnos figyelmen kívül, a nyílt háború értelemszerűen nem kedvezne valószínűleg a befektetői kockázatvállalási hajlandóságnak.

Országspecifikus tényezők is alakíthatják viszont a forint megítélését. Nagyjából másfél hét múlva dönt újra a kamatokról a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Pleschinger Gyula, a Monetáris Tanács tagja pénteken jelezte, hogy itt az ideje a lassításnak a kamatvágások tekintetében. Júniusra szerinte valahol 6,5-7 % körül lehet az alapkamat szintje, mely jelenleg 8,25 %-on áll.

Mindenesetre a forint árfolyamának alakulása érthetően foglalkoztat sokakat, a nyári üdülési szezon előtt főleg. Az, hogy végül a kamatcsökkentések, a forint kamatelőnyének olvadása hogyan hat az EUR/HUF keresztárfolyamra, sok tényezős lehet. Volt azonban még márciusban olyan elemzés, amely 10-30 %-os gyengülést sem zárt ki ebből következően. Bár azóta is sok tényező változott, és nem előre jósolható az euróárfolyam, egy 30 %-os gyengülés bőven 500 feletti eurót jelentene.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!