2024 július 14

Forint – elemzik a brutális esést, 500-as euró jöhet?

A 2023-as évet igen jelentős erősödéssel zárta a forint az euróval szemben. Míg 2022 végén 400-as euróárfolyammal búcsúztattuk az évet, tavaly év végén nagyjából 382 forintot kellett csak adni egy euróért. 2024-ben viszont egyelőre igencsak elromlott a magyar fizetőeszköz teljesítménye. Ráadásul vannak elemzők, akik még további esést várnak. Tényleg nem elkerülhető a további zuhanás?

Forint – betett az alacsonyabb kamat

Mint arról mi is beszámoltunk, a forint már január közepén jelentős gyengülést mutatott be. Akkor tartott a piac attól, hogy nem sikerül megállapodást elérni a február elsejei rendkívüli uniós csúcson. Félő volt, hogy az uniós források is még nagyobb veszélybe kerülhetnek. Emellett a január végi kamatdöntés kapcsán sokan 100 bázispontos kamatcsökkentést vártak.

Végül az uniós csúcson megszületett a megállapodás, és január végén csak 75 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Virág Barnabás alelnök ugyanakkor már akkor és később is jelezte, hogy február végén a 100 és a 75 bázispontos kamatcsökkentés is az asztalon lehet. Mint azóta tudjuk, 100 bázisponttal vágott a jegybank. Így már csak 9 %-os a magyar alapkamat. A megjelent elemzések és piaci vélemények szerint főként ez okozta a forint utóbbi hetekben látott vesszőfutását. Eltűnőben van ugyanis a forint kamatelőnye. Pedig ez lehetett az, ami az elmúlt nagyjából másfél évben kiválóan megvédte a hazai pénznemet a komolyabb eséstől.

Jön a zuhanás?

Ahogy Németh Gábor, a VIG Alapkezelő elemzője fogalmazott a Portfolio.hu-n megjelent cikkében, lassan minden magyar hozam lecsökken 6-7-8% környékére. Ez kirátnhatja a legfontosabb támaszt a forint árfolyama mögül. Ráadásul szerinte a strukturális problémák is megmaradnak. Így véleménye alapján nem az a kérdés, hogy gyengülni fog-e az árfolyam (szerintem az irány adott), hanem az, hogy mennyit és milyen gyorsan. Úgy fogalmazott, hogy lefelé korlátosak a lehetőségek, EUR/HUF kapcsán a 380-as, de inkább már a 385-ös szint nagyon erős támasszá vált.

És bár eleinte a VIG elemzője szerint nem lesz annyira egyszerű a forint gyengülésére fogadni, a kamatvágások előrehaladtával nőhet az erőteljesebb gyengülés esélye. Az elemzése alapján a mértékeket illetően kevés a kapaszkodónk, de ha a reáleffektív árfolyamból, vagy az euróban számolt fajlagos munkaerőköltség például Bulgáriához való összehasonlításából indulunk ki, akkor 10-30%-os számok kerülnek elénk. A 30 %-os gyengülés egyébként a pénteki zárószinthez képest 500 feletti eurót jelentene. Persze minden lehetséges, és az árfolyam előre nem megjósolható. Ugyanakkor érdemes figyelemmel követni a forint mozgását ezekben a hetekben.

A teljes elemzés elolvasható ITT.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!