2024 május 26

Nőttek jövedelmek és kiadások az USA-ban

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban márciusban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) pénteki jelentése alapján.

A személyi jövedelmek az elemzők által várttal összhangban 0,5 százalékkal emelkedtek márciusban az előző havihoz képest a 0,3 százalékos februári bővülés után. A személyes kiadások az elemzők által várt 0,6 százaléknál nagyobb mértékben, 0,8 százalékkal nőttek február után márciusban is. Márciusban a szolgáltatásokra fordított kiadások 0,6 százalékkal, az árukra fordított kiadások 1,3 százalékkal nőttek. Az év harmadik hónapjában a szolgáltatásokon belül a növekedéshez a legnagyobb mértékben az egészségügyi szolgáltatásokra (kórházi és járóbeteg ellátásra), valamint a lakhatásra és közműdíjakra fordított kiadások járultak hozzá.

Az árucikkeken belül a bővüléshez a legnagyobb mértékben a benzin és egyéb energiatermékek, az egyéb nem tartós fogyasztási cikkek (főként a rekreációs termékek), valamint az élelmiszerek forgalma járult hozzá. A személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE) – az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) által preferált inflációs mutató – lényegében a fogyasztói árak változása – az elemzői várakozásokkal összhangban 0,3 százalékkal emelkedett havi összevetésben az előző hónapban jegyzett azonos mértékű növekedést követően. A személyes fogyasztási kiadások árindexe éves összevetésben 2,7 százalékkal nőtt márciusban a februári 2,5 százalékos emelkedést követően, felülmúlva a 2,6 százalékos elemzői várakozásokat – ismertette a távirati iroda.

Az elemzők által szintén kiemelt figyelemmel kísért személyes fogyasztási kiadások gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított magárindexe az elemzői várakozásokkal összhangban 0,3 százalékkal emelkedett. Havi bázison márciusban az előző havival megegyezően. A személyes fogyasztási kiadások magárindexe éves összevetésben az előző havival azonos ütemben, 2,8 százalékkal nőtt az év harmadik hónapjában, meghaladva az elemzők által várt 2,6 százalékos növekedést. Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás generálja a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadát, így meghatározó súlya van a gazdasági növekedés alakulásában.