2024 május 20

Irán bosszúja – brutális háborút kap a világ? 

Többen is figyelmeztették Iránt, hogy ne eszkalálja a háborút Izrael megtámadásával, azonban az amerikai hírszerzés szerint már csak órák kérdése és berobbanhat a Közel-Kelet puskaporos hordója. Irán már többször is megfenyegette Izraelt, azonban az iráni konzulátusi épületegységet ért légicsapás után úgy tűnik a megtorlás elkerülhetetlenné vált. Benjámín Netanjáhú, Izrael miniszterelnöke szerint az ország felkészült a legrosszabb forgatókönyvekre is.  

Irán – mérlegelik a politikai kockázatokat

Az április 1-jén történt damaszkuszi csapás óta fokozott készültségben van Izrael. Irán válaszlépésekkel fenyegetőzött, azonban állítólag még azért nem indult meg a támadás, mert Teherán még mérlegeli a lehetséges következményeket. Nem titok, hogy tartanak az izraeli válaszreakciótól.  

A héten beszámoltunk róla, hogy az Izrael-Hamász háborúban ismét zsákutcába futottak a tűzszüneti tárgyalások. Izrael a már több, mint fél éve tartó háború kirobbanásakor megfogadta, hogy felszámolja a Hamászt, bebiztosítva ezzel, hogy ne jelentsen további fenyegetést Izraelre. A Hamász reagált jelenlegi feltételekre. Az egyiptomi és katari közvetítők által továbbított legújabb javaslat nem felelt meg a terrorszervezet követeléseinek.  

A Gázai Egészségügyi Minisztérium szerint az izraeli offenzíva kezdete óta több mint 33 000 palesztint öltek meg, és a számok folyamatosan emelkednek. Irán belépésével a háború más területekre is átterjedhet. Benjámín Netanjáhú azt nyilatkozta: „Aki árt nekünk, annak mi is ártunk.” A szakértők szerint a megtorlás elkerülhetetlen. A számítások szerint egy Iráni csapás során több, mint száz drón és számos rakéta indulhat meg Izrael felé.  

Amerika is készül az iráni háborúra

Az amerikai külügyminisztérium figyelmeztetést adott ki az Izraelben tartózkodó amerikai állampolgároknak, és felülvizsgálta a Közel-Keleten állomásozó katonai erejét. Pattanásig nőtt a feszültség, miután John Kirby hangsúlyozta, hogy az Irán által jelentett fenyegetés hiteles és valós veszély Izrael számára.  

Címlapkép forrása: Shutterstock