2024 május 25

Apple – ,,Véresanyagokat”- szereznek tényleg Kongóból?

A Kongói Demokratikus Köztársaság gazdag természeti erőforrásokban. Különösen a számítástechnikai ipar használja ezeket gyakran. De a lakosságnak szinte semmi haszna sincs a rengeteg természeti erőforrásból. A kormány azzal vádolta meg a minap az Apple technológiai céget, hogy a közép-afrikai ország keleti részéből „illegális kizsákmányolásból” származó nyersanyagokat használ termékeiben.

Integrálják a globális ellátási láncba

Az Apple olyan nyersanyagokat vásárol, amelyeket a Kongói Demokratikus Köztársaságból csempésznek a szomszédos Ruandába, és integrálják az ottani globális ellátási láncba – közölték a kongói kormány jogászai. Kinshasa hivatalos levélben figyelmezteti a technológiai csoportot az esetleges jogi lépésekre.

A természeti erőforrásokban gazdag Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részét az 1990-es évek háborúja óta erőszak jellemezte. A konfliktusok 2021 végén ismét fellángoltak, amikor a Március 23-i Mozgalom (M23) lázadói elkezdték meghódítani az ország nagy részét.

Az Apple olyan technológiát árul, amelyet olyan régióiból származó nyersanyagból állítanak elő, „amely lakosságát súlyos emberi jogi jogsértések rázzák meg” – áll az ügyvédek levelében. Szexuális erőszak, fegyveres támadások és széles körben elterjedt korrupció – csak néhány a dokumentumban szereplő állítások közül. A Mac számítógépeket, iPhone-okat és más Apple-termékeket „a kongóiak vére szennyezi”, állítják.

A vállalat szerint nincs alapja a vádaskodásnak

Az AFP hírügynökség kérdésére az Apple a 2023-as éves jelentésében szereplő megállapításokra hivatkozott. A vállalat „nem talált ésszerű alapot arra a következtetésre”, hogy az ellátási láncában lévő kohók vagy finomítók közvetlenül vagy közvetve támogatták fegyveres csoportokat a Kongói Köztársaságban vagy egy szomszédos országban – áll a közleményükben.

A kongói ügyvédek levele azonban ugyanakkor azt állítja, hogy az Apple azon erőfeszítései, hogy ásványi anyagait etikus forrásokból szerezzék be, „elhíresülten nem megfelelőek”. Levelében a Kongói Demokratikus Köztársaság három hetet ad az Apple-nek a válaszadásra.

Az M23-as lázadók jelenleg Észak-Kivu nagy részét irányítják, és körülveszik a tartomány fővárosát, Gomát. Ott több mint egymillió háborús menekült zsúfolódik táborokban. Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2023-ban közölte, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén élők soha nem látott erőszakkal szembesülnek, és a régiót a világ egyik „legrosszabb helyének” nevezte a gyermekek számára. (lpz/AFP)