2024 május 20

Izrael kezében a döntés – súlyos eszkalációra készül a világ 

Irán fenyegetésekkel próbálja elrettenteni Izraelt egy ellentámadástól. Hétfő este az iráni külügyminiszter leszögezte, hogy ez alkalommal másodpercek alatt választ adnak egy esetleges izraeli támadásra. Az akció során pedig eddig nem látott pusztításra képes fegyverek bevetésére készülnek. Jelentős eszkalációval lehet számolni, ha elindul az izraeli ellencsapás. Márpedig mostanra meghozták a kritikus döntést, lássuk mit tervez Izrael háborús kabinetje! 

Ellentámadást indít a bosszúra éhes Izrael, Irán azonnali válasszal fenyegetőzik 

Irán a szombati támadás után közölte, hogy az ügyet most már lezártnak tekinti. Már tudjuk, hogy a rakéták likvidálásában az Egyesült Államok is besegített, így a támadást 99%-os hatékonysággal sikerült elhárítani. Ez miatt többen stratégiai kudarcnak nevezték az akciót. Irán viszont közölte, hogy vannak durvább fegyvereik és használni is fogják őket. Az április 1-jén történt damaszkuszi csapás óta fokozott készültségben volt Izrael, most viszont nem lesz 12 napjuk várni egy válaszcsapásra Irántól.  

Jeruzsálem több forgatókönyvet is felvázolt megtolásként. A hétfői végső tárgyalást követően azonban úgy döntöttek, hogy lesz ellentámadás, de Irán területe ellen nem indul közvetlen csapás. Mivel nem akarnak háborút Iránnal, ezért a lehetőségek közül a mérsékeltebb forgatókönyvet választották ki. Azonban valószínűleg Irán másképp fog erről vélekedni. Már most egy példátlan megtorlással fenyegetőzik.  

Bár a felek tisztában vannak a helyzet súlyosságával, és azzal is, hogy ezzel újra feltépik a sebeket – hiszen Irán már lezártnak tekintette az ügyet – Izrael szerint a támadás célja, hogy bebizonyítsák, hogy egy ilyen támadás nem maradhat büntetlenül. A zsidó állam külföldön tevékenykedő, Iránhoz köthető célpontokat fog támadni.  

A láncreakció viszont elindult, és nagyon nehéz lesz ezek után pontot tenni a történet végére. A szombati támadás előtt többen is figyelmeztették Iránt, hogy ne eszkalálja a háborút Izrael megtámadásával. Most Izraelen a világ szeme, kulcsfontosságú döntés előtt áll a zsidó állam.  

Címlapkép forrása: Shutterstock