2024 május 20

Kitört a háború, 800-as benzinár jön a kutakon?

Nem tévedett az amerikai hírszerzés, Irán szombat késő este megindította támadását Izrael ellen. Körülbelül 200 drónt és rakétát lőtt ki Izrael területére, berobbant a Közel-Kelet puskaporos hordója. Irán most már lezártnak tekinti az ügyet, és a szombati akciót válaszlépésnek nevezték, azonban Izrael megtorlásra készül.   

A támadás előtt többen is figyelmeztették Iránt, hogy ne eszkalálja a háborút Izrael megtámadásával. Vajon mit gondolnak a nagyhatalmak Izrael lehetséges ellentámadásáról? Kiterjedt háborúra kell készülni, vagy Amerikának más tervei vannak? A korábbi orosz elnök szerint Joe Biden amerikai elnök újraválasztási esélyeit kockáztathatja egy Izrael-Irán háborúval. 

Irán meglépte, amit vártak

Dmitrij Medvegyev, Oroszország korábbi elnöke szerint egy Izrael és Irán közötti háború kedvezőtlenül befolyásolná Biden esélyeit az idei elnökválasztáson. Kérdéses viszont, hogy ez elég lesz-e ahhoz, hogy ne terjedjen tovább a háború a környező országokra. Létfontosságú döntés előtt áll Izrael, ugyanis a hírek szerint komoly válaszcsapást ígértek. Azt is tudjuk, hogy bár az Egyesült Államok nem fog semmilyen izraeli ellentámadást támogatni, viszont egyelőre nem hallani arról sem, hogy megpróbálná erről lebeszélni Jeruzsálemet.  

Amerika besegített – Stratégiai kudarc lett a vége? 

Az iráni cirkálórakéták és drónok legtöbbjét likvidálták, és többen is stratégiai kudarcnak nevezték Irán támadását. A rakéták likvidálásában az Egyesült Államok is besegített. Az izraeli haderőnek a támadást 99,99%-os hatékonysággal sikerült elhárítani, és a legfrissebb hírek szerint egyetlen egy sérültje van a támadásnak.  

Irán haragja az április 1-jén történt damaszkuszi csapás után tetőzött. Válaszlépésekkel fenyegetődztek, azonban Teherán több napig mérlegelte a lehetséges következményeket. Végül a támadás mellett döntöttek. Most Jeruzsálem van ebben a helyzetben. Fontolóra vették ugyanis egy határozott, illetve egy megfontoltabb válaszadás lehetőségét is.  

A szakértők az olajárak emelkedésére figyelmeztetnek a hétfői nyitást követően. Ez pedig azt jelenti, hogy a hazai üzemanyagárak is tovább drágulhatnak. A fekete arany árfolyam már az iráni támadás előtt is 90 dollár felett mozgott, ezért sokan tartanak a 100 dolláros olajáraktól. A szakértők szerint a drágulás mértéke nagyban függ majd Izrael és a Nyugat válaszintézkedéseitől.  

Címlapkép forrása: Shutterstock