2024 május 20

Állampapír – hihetetlen számok, mit művel a lakosság?

A gazdasági bizonytalanságok időszakában sem tudott remekelni a magyar állampapírpiac. Meglepő értékesítési adatokat közölt az ÁKK. A prémium állampapír újra dobogós helyet foglalhatott el. Az is kiderült, hogy melyik befektetésért rajonganak a magyarok. A teljes értékesített mennyiség a 15. héten már beesett 50 milliárd forint alá, új lehetőségek után néztek a befektetők? 

Állampapír – már csak a FixMÁP maradt talpon 

Továbbra is ömlenek a milliárdok az új papírba. A számok alapján az idén bevezetett FixMÁP-ba menekítik a magyarok legszívesebben a pénzüket. A papír teljesen felborította a piacon uralkodó erőviszonyokat, és több hete uralja a mezőnyt. Az ÁKK által januárban bevezetett új lehetőség – amely 3 év alatt 21 %-ot fizet – több szempontból is jó választás lehet. Az értékesítési adatok alapján a FixMÁP az új kedvenc, de az állománya egyelőre a PMÁP közelébe sem ér. Rengeteg időre van még szükség, hogy az utóbbi hetekben tapasztalt trend az állományi számokban is meglátszódjon.  

A március közepén közzétett adatok nagyon jól szemléltetik a két papír közötti különbséget, és hogy milyen hosszú út áll még a FixMÁP előtt. A PMÁP állománya ugyanis egészen elképesztő, március 18-án meghaladta a 7113 milliárd forintot, míg a Fix Magyar Állampapír csupán 213 milliárdos állománnyal bírt. 

Kis szerencsével, de újra dobogón a PMÁP  

Folytatódik a csökkenő tendencia. Egyre alacsonyabb értékesítési számokat közöl az ÁKK. A 15. héten már az 50 milliárd forintot sem értük el. A dobogó legfelső fokára ismét az idén bevezetett Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) állhatott fel, a maga 18,5 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiségével. A FixMÁP felel a múlt heti eladások 40 százalékáért. Második helyre az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) futott be, 11 milliárd forintért adtak el belőle. Ezzel viszont elfogytak a 10 milliárd forint feletti értékesítéssel rendelkező állampapírok.    

A dobogó harmadik fokára a feledésbe merült Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) futott be, de mindössze 5,9 milliárdért adtak el belőle. Alig maradt el tőle a Bónusz Magyar Állampapír (5,8 mrd Ft), illetve a postákon kapható Kincstári Takarékjegy (5,6 mrd Ft). Az aktuális kamatlábakról és részletekről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán érdemes tájékozódni.   

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!