2024 június 16

Állampapír – brutális pénzeső jön, Téged is érint?

Örülhetnek a PMÁP tulajdonosok, hiszen a februári 480 milliárd forintos kamatfizetés után további 240 milliárd forint landol majd a lakosság számláján. A hónap végén esedékes ugyanis a 2030/J, a 2029/J, a 2027/I és a 2025/K állampapírok kamatfizetése. A kamatfizetés egyik fele már mögöttünk van. A tavaly kibocsátott 2030/J kamatfordulója szerdán volt, amelyre körülbelül 76 milliárd forintot fizetett ki az államkassza. Az éves kamatláb 16 százalék volt, ilyen számokkal már nem találkozhatunk a mostani lehetőségeknél, ezért nem csoda, hogy a lakosság érdeklődése is jelentősen megzuhant. A 2030/J sorozatot megéri további egy évig megtartani, hiszen az elkövetkezendő egy évben 19,1 százalékkal kamatozik.  

Láthattuk milyen rohamot okozott a februári kamatfizetés, melynek hatására két hét erejéig újra életre kelt az állampapír piac. A pénzeső után milliárdokat forgatott vissza a lakosság, azonban a befektetési lehetőségek palettája már nem kecsegtet olyan lehetőségekkel, mint tavaly. Megéri figyelni majd a lakosság viselkedését a mostani 240 milliárd forintos kamatfizetés után is. Melyek lesznek azok a papírok, ahova a lakosság visszaforgatja a frissen szerzett vagyont?

Imádják a magyarok az új lehetőséget

A 2024-ben bevezetett állampapír gyorsan a magyarok kedvencévé vált. A FixMÁP több szempontból is jó választás lehet. Az állampapír 3 éves futamidejű, viszont háromhavonta kifizeti az időarányos kamatot. A FixMÁP jelenleg évente 7 százalékot fizet, ami már bőven reálhozamot ad. A FixMÁP olyan befektetők számára vonzó, akik szeretnék minimalizálni a kockázatot. A gazdasági bizonytalanságok időszakában nem csoda tehát, hogy a magyarok kedvencévé vált a nemrég bevezetett állampapírt.

Állampapír – pénzeső lesz jövő héten is

Csütörtökön a 2029/J kötvényesek örülhettek. A lakossági megtakarítók közel 600 milliárd forintnyit tartanak ebből az állampapírból. 16 százalékos kamat mellett 94,7 milliárd forintot fizetett ki az államkassza. A kötvény éves kamatlába a következő egy évben 19,1 százalékra nő, írta a Világgazdaság. A márciusi hónap utolsó hete szintén a kamatfizetésekről fog szólni. Ekkor a 2027/I és a 2025/K állampapírok kerülnek reflektorfénybe, melyek után 30, illetve 40 milliárd forintos kamatra lehet számítani. Vásárlás előtt érdemes mindenképp érdemes a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán tájékozódni.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!