2024 május 20

Szerbiában terjeszkedik az UBM Holding Nyrt.

Szerbiában vásárol gabonaraktározásra alkalmas telephelyet az UBM Holding Nyrt. egy romániai cégcsoporttal közösen, 50-50 százalékos tulajdonosi részarányban – jelentette be az UBM Holding mezőgazdasági cégcsoport a BÉT honlapján.

A tájékoztatás szerint a magyar társaság leányvállalata, az UBM Trade Zrt. a kolozsvári székhelyű East Grain Srl. gabonakereskedelmi cégcsoporttal együtt elfogadta a szerbiai Agroglobe társaság, a vajdasági Kukujevci területén található, 43 527 négyzetméter alapterületű, 20 000 tonna kapacitású, mezőgazdasági termények raktározására alkalmas telep értékesítésére irányuló, nem kötelező érvényű ajánlatát. Az adásvételi szerződés megkötésére – az átvilágítás eredményétől függően – várhatóan június elsejéig sor kerül – közölték. A tájékoztatás szerint a telephelyet saját tulajdonban lévő készletek tárolására, illetve szabad kapacitás esetén szerződött partnerek részére végzett raktározásra kívánják hasznosítani. Az UBM Holding Nyrt. a 2022. július 1-jétől 2023. június 30-ig tartó üzleti évét 913,1 millió forint adózott eredménnyel zárta, míg egy évvel korábban 2,8 milliárd forint volt a nyeresége – közölte a távirati iroda.

A cégcsoport 231,6 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, ami 17,8 százalékos emelkedés éves szinten. Az UBM részvényeit a BÉT standard kategóriájában jegyzik, utolsó záróára 1430 forint volt, az elmúlt egy év legalacsonyabb ára 1270 forint, míg a legmagasabb 1480 forint volt.