2024 május 26

Osztalék, részvény visszavásárlás – megtartotta közgyűlését az Opus

Megtartotta éves rendes közgyűlését az Opus Global Nyrt. a mai napon. A menedzsment határozati javaslatait elfogadta a közgyűlés, így történelme során először sor kerülhet osztalék kifizetésére az Opusnál. Ahogy a közgyűlés utáni háttérbeszélgetésen elhangzott, a konszolidáció időszaka jöhet a cégnél.

Osztalék és saját részvény, növekvő EBITDA

A mai közgyűlés talán egyik legfontosabb döntése az volt, hogy a közgyűlés jóváhagyta 6,7 milliárd forint osztalék kifizetését a 2023-as üzleti év után. Ez részvényenként nagyjából 10 forintos osztalékot jelent. Bőven volt forrás az osztalék kifizetésére, jelentősen nőtt ugyanis tavaly az Opus adózott eredménye. A 44,8 milliárdos eredménynek így a 15 %-a kerül kifizetésre. Ez összhangban áll a 2026-ig megfogalmazott célkitűzéssel, miszerint az adózott eredmény legalább 15 %-át fizetné ki a cég.

A közgyűlés utáni háttérbeszélgetésen kiemelésre került, hogy felhatalmazást kapott a cég további saját részvény visszavásárlásokra. Medgyesi Attila, az Opus vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a visszavásárolt részvények várható sorsáról a visszavásárlás meghirdetésekor mindig adnak információt. Fontos, hogy már nem a részvénymennyiség 10 %-át, hanem akár 20 %-át tarthatja a cég maga, tehát ekkora lehet a saját részvények aránya.

Emellett Medgyesi Attila kifejtette, hogy 2026-ra 110 milliárd forintos EBITDA-t tűztek ki célul, az addigi éveket pedig a cégcsoport konszolidációjának szentelnék. 2027-től pedig lehetséges, hogy újabb akvizíciós időszak következik az Opus számára.