2024 május 26

Szerény a 18 cent, de mégiscsak nyereség

Az amerikai Intel Corp., a világ egyik vezető számítógép-alkatrész gyártója csökkentette veszteségét és növelte bevételét az idei első negyedévben, ugyanakkor a folyó második negyedévre vonatkozó előrejelzései csalódást okoztak a piacnak.

A cég a New York-i tőzsde kereskedés leállítása után arról jelentett, hogy a negyedévben az adózás utáni vesztesége 437 millió dollár, részvényenként 9 cent volt, kisebb az egy évvel korábbi rekordszintű, 2,76 milliárd dollár, részvényenként 66 cent veszteségnél. Az egyszeri tételek nélküli részvényarányos nyeresége 18 cent lett, nagyobb a szakértők által várt 14 centnél. Az Intel negyedéves bevétele 9 százalékkal, 12,7 milliárd dollárra nőtt, minimálisan elmaradt a várt 12,8 milliárd dollártól. Az Intel legnagyobb divíziója, a PC-chipek gyártását is magában foglaló Client Computing Group (CCG) bevétele 31 százalékkal, 7,5 milliárd dollárra ugrott, ami megegyezett az elemzők által várttal. Az adatközpontok és mesterséges intelligencia megoldásaira koncentráló Data Center and AI (DCAI) részleg bevétele 5 százalékkal, 3 milliárd dollárra nőtt, elmaradt az elemzők által becsült 3,3 milliárd dollártól – ismertette a távirati iroda.

Az Intel bevétele a hálózati és perifériamegoldások szegmensében (Network and Edge) 8 százalékkal, 1,4 milliárd dollárra esett. Az Intel igazgatótanácsa részvényenként 0,125 dollár negyedéves osztalékot hagyott jóvá, amit június 1-jén fizetnek ki. A cég a folyó második negyedévben 12,5-13,5 milliárd dolláros bevételt és egyszeri tételek nélküli 10 cent részvényenkénti nyereséget vár. Elemzők átlagosan nagyobb, 25 cent részvényarányos nyereséggel és jelentősebb, 13,6 milliárd dolláros bevétellel számoltak.