2024 május 21

Tajvan – Egyre nagyobb a nyomás, Kína ugrásra kész

Tajvan szombaton újabb kínai katonai tevékenységről számolt be a sziget közelében. 12 repülőgép lépte át a Tajvani-szoros érzékeny középvonalát, egy nappal azután, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter befejezte kínai látogatását.

22 kínai katonai repülőgép lépte át a két fél közti határt

Az Egyesült Államok Tajvan legfontosabb nemzetközi támogatója és fegyverszállítója, annak ellenére, hogy nincsenek formális diplomáciai kapcsolataik. Blinken hangsúlyozta a szoroson átívelő béke és stabilitás „kritikus fontosságát” Kínában tartózkodása alatt. A demokratikusan kormányzott Tajvanra egyre nagyobb katonai nyomás nehezedik Kína részéről, amely a szigetet saját területének tekinti. A tajvani kormány elutasítja ezeket az igényeket. A tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy szombaton 22 kínai katonai repülőgépet észlelt, köztük Szu-30-as vadászgépeket, amelyek közül 12 átlépte a Tajvantól északra és középen húzódó határvonalat.

Harckészültségben Kína – Senki sem fogja megállítani őket?

A vonal egykor nem hivatalos határként szolgált a két fél között, amelyen egyik fél hadserege sem lépett át. Viszont a kínai légierő ma már rendszeresen átküldi fölötte repülőgépeit. Kína egyáltalán nem ismeri el a vonal létezését. A tajvani védelmi minisztérium szerint a repülőgépek „közös harckészültségi járőrözésben” vettek részt kínai hadihajókkal együtt. Hozzátették, hogy a tajvani repülőgépek és védelmi hajók „megfelelően” kezelték a helyzetet. Tajvan fegyveres erői jól felszereltek és jól képzettek, de eltörpülnek Kína fegyveres erői mellett, különösen a haditengerészet és a légierő, amelyek szinte naponta válaszolnak a kínai bevetésekre.

Az USA és Kína közötti békének Tajvan a kulcsa

Kína Tajvant tekinti az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatainak legnagyobb problémájának, és Peking többször követelte Washingtontól a Tajvan felé irányuló fegyvereladások beszüntetését. A tajvani elnök, Lai Csing-te május 20-án lép hivatalba, miután megnyerte a januári választásokat. Peking veszélyes szeparatistának tartja őt, és visszautasította többszöri tárgyalási felhívását. Lai csütörtökön azt mondta, hogy Kínának bátran tárgyalnia kell Tajvan törvényesen megválasztott kormányával. Tsai Ing-wen leköszönő elnökhöz hasonlóan Lai is azt mondja, hogy csak a tajvani nép dönthet a városállam jövőjéről.

Képek forrása: Shutterstock