2024 május 21

Kínai hadgyakorlat – Pattanásig feszült a helyzet a mianmari határnál, újabb háború készül?

A kínai Népi Felszabadító Hadsereg  bejelentette a kínai közösségi médiás platformon, a WeChat-on, hogy a kínai haderő déli műveleti parancsnoksága szerdán – rövid időn belül újabb hadgyakorlatot kezd a mianmari határ közvetlen közelében. A manőverekben a szárazföldi csapatok mellett a légierő is részt vesz.

,,Éles” hadgyakorlatat

A Népi Felszabadító Hadsereg ebben a hónapban újabb ,,éles” gyakorlatát hajtja végre, jelezve Peking fokozott aggodalmát a szomszédjában egyre romló biztonsági helyzet miatt. Különösen azután, hogy a kínai Jünnan tartományban több embert megsebesítettek a határon túlról érkező lövedékek.

A hadsereg parancsnoksága úgy nyilatkozott: a hadgyakorlat célja, hogy kipróbálják a haderők, a felderítés, képességeit, légvédelmi kapacitását. Valamint a megelőzés és elrettentés lehetőségeit. Hangsúlyozták: a csapatoknak fel kell készülniük minden vészhelyzetre. A gyors reagálásra, hogy a lehető leghatározottabban megvédjék a nemzeti szuverenitást, az ország határait, az emberek életét és vagyonuk biztonságát” – áll a közleményben.

Lázadó csoportok szövetsége

Ez a harmadik ilyen élő hadgyakorlat, amelyet Peking nyilvánosságra hozott azóta, hogy az észak-mianmari lázadó csoportok szövetsége tavaly októberben offenzívát indított az ország katonai juntája ellen.

A hónap elején katonai szakértők úgy nyilatkoztak, hogy a háború „komolyan veszélyezteti” a határrégió biztonságát és stabilitását. Hozzátették, hogy a kínai hadsereg „minden szükséges intézkedést” megtesz az emberek élete, vagyona, népe biztonságának védelme érdekében.

Felszólítás tűzszünetre

Kína egyúttal megismételte tűzszünetre vonatkozó felszólítását. Figyelmeztette az érintett feleket, hogy tartsanak maximális önmérsékletet, és folytassák a konfliktus párbeszéd és tárgyalások útján történő rendezését.(scmp.com)