2024 június 21

Kína-Tajvan háború – most döntenek az ország sorsáról

Egyre közelebb kerülünk a sorsdöntő pillanathoz, amikor a tajvani lakosságnak meg kell hozni egy nehéz döntést, amely az ország sorsára jelentős hatással lesz. Kína az elmúlt évben folyamatosan fokozta a katonai nyomást Tajvannal szemben. Egyes szakértők szerint az elnökválasztás kimenetele jelentheti a háború és béke közti különbséget. Mi lesz Tajvan sorsa, és mit nyerhetnek vele a nagyhatalmak?

Lesz harc Tajvanért?

2024-ben nagyon fontos választásokra kerül majd sor szerte a világon, és az első ilyen eseményre már január elején sor kerül. Köztudottan hatalmas feszültség van Kína és Tajvan között. Az orosz-ukrán háború és a közel-keleti konfliktus mellett újabb lehetséges összecsapás tartja rettegésben az embereket. A konfliktusban a világ legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok is nyakig benne van. A helyzet mostanra olyannyira feszülté vált, hogy egy kis szikra is elég a háború kirobbanásához. Ezt a szikrát a közelgő választások eredménye adhatja. A Tajvan elleni támadás egyre közelebbinek tűnik, amelyre a szakértők a legnagyobb esélyt 2025-2027-es időszakban látják.

Egyesült Államok és Kína – létfontosságú stratégiai érdekek

Ha bárki azt hitte, hogy a Demokratikus Progresszív Párt (DPP) 2020 után ismét megnyeri a választásokat, azok számára a végjáték idegőrlővé vált. A Politico szerint Hszi Csin-ping, Kína elnöke különböző dezinformációs kampányok segítségével próbálta befolyásolni a választások kimenetelét. Úgy tűnik, a terve működött. Bár a DPP elnökjelöltje Lai Csing-te, a közvélemény-kutatások szerint 35,2 százalékkal vezeti a mezőnyt, már a nyakában liheg a Kuomintang (KMT) jelöltje, Hou Yu-ih a maga 30,6 százalékával. Kedden például a Peking-barát United Daily News mindkét jelöltet 31 százalékra tette.

Ennél feszültebb időszak már nem is lehetne, hiszen amíg az ország sorsáról döntenek, addig a világ két legnagyobb gazdasága is mindent megtesz, hogy saját érdekeik érvényesüljenek. Kína fokozza a katonai nyomást a Tajvani-szorosban, Amerika pedig azon munkálkodik, hogy megerősítse a sziget védelmét. Biden párszor már kijelentette, hogy nem hagyják elveszni Tajvant. Kínának nem tetszik, hogy az Egyesült Államok bele akar szólni a tervébe. Pár hónapja megtorlással is fenyegetőzött. “Sürgetjük az amerikai felet, hogy hagyják abba Tajvan felfegyverzését. Máskülönben a kínai fél határozott és erőteljes megtorlása lesz a válasz” – jelentette ki a kínai külügyminisztérium szóvivője.

A feszültség tehát az egekben van, miközben a nagyhatalmak harcolnak a szigetországért. A január 13-án esedékes választások eredménye talán minden eddiginél fontosabb lesz.

Címlapkép forrása: Shutterstock