2024 május 24

Ukrajna nem bír az oroszokkal – Kulcsfontosságú városok kerültek célkeresztbe 

Óriási nyomás alatt tartja az ukrán erőket Oroszország. Sorra esnek el az ukrán települések, és a két stratégiai szempontból is fontos város – Avgyijivka és Bahmut – közelében levő falvak is folyamatos tűz alá kerültek. Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin próbál nyomást gyakorolni az ukrán erőkre, mielőtt a nyugati fegyverek megérkeznek.  Most viszont a britek felkavarták az állóvizet. Meglépték azt, amitől egész Európa rettegett. Vajon a brit külügyminiszter kijelentése a konfliktusba való további belekeveredéssel jár majd? 

A britek döntése miatt eszkalálódhat a háború Ukrajnában? 

Nagy-Britannia megengedte, hogy az általa küldött 3 milliárd dolláros segélycsomagban szereplő fegyvereket Ukrajna felhasználja az orosz területen levő célpontok megtámadásánál. David Cameron brit külügyminiszter bejelentése meglepte a nyugati szövetségeseket hiszen az eddig kapott nyugati fegyverekkel Ukrajna nem támadhatott Oroszországon belüli helyszínek ellen. Úgy tűnik éles fordulatot vett Ukrajna fontos támogatójának álláspontja.  

Ukrajna keleti részén két fontos város körül is heves harcok zajlanak. Az Institute for the Study of War heves harcokról számolt be még a Bahmut-tól nyugatra fekvő Chasiv Yar település közelében is. Az ukrán csapatok már alig bírnak az orosz nyomással.  

Béketárgyalás Oroszország nélkül 

Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz csapatokkal, amelyek folyamatosan törnek előre az ország területén. A konfliktus okozta pusztítás emelte a sürgős és hatékony lépések fontosságát a béke és stabilitás helyreállítása érdekében Ukrajnában és az egész régióban. Április elején Svájc bejelentette, hogy a háború lezárását is elősegítő békekonferenciát rendeznek. Már akkor felmerült, hogy ezen a tárgyaláson sem lesz jelen Oroszország. Márpedig a két ország közti konfliktus békés lezárásához szükség lenne az oroszokra is. A feltételezéseket csütörtökön a svájci kormány hivatalosan is megerősítette. Így tehát a júniusra tervezett békekonferencián az ukrajnai háború lezárására továbbra sincs sok esély. 

Címlapkép forrása: Shutterstock