2024 május 26

Háború – 6 milliárd dollárba kerül Putyin bukása?

Az orosz-ukrán háború új fázisába léphetünk, miután pénteken hivatalossá vált, hogy Ukrajna 6 milliárd dollár értékű fegyvercsomagot kap. Ezzel tehát a háború eddigi legnagyobb egyszeri fegyvertámogatása érkezhet az oroszok fogságában szenvedő nemzethez. A frontvonalon zajló események is egyre fokozódnak. Putyin próbál minél nagyobb nyomást gyakorolni az ukrán csapatokra, mielőtt még megérkeznének a nyugati fegyverek.  

Sorra esnek el az ukrán települések, és a legfrissebb forrásokból az is kiderült, hogy az orosz hadsereg valószínűleg megpróbálja majd bevenni Harkiv városát a nyári offenzíva alatt. Mindezek fényében az ukránok kétségbeesetten várják az amerikai támogatásokat, mivel az oroszok nyomása egyre növekszik, és a front egyes részein már kritikus helyzet alakult ki. 

Háború – Hatalmas pusztítást végeztek az ukrán Szu–25 vadászrepülők 

Putyin az utóbbi hetekben rendesen bekeményített, és az Ocseretine-Sztyepove szektorban át is tört a frontvonal. Szombat délután Berdicsi is orosz kézre került. Később pedig átvették az irányítást Novobahmutivkában és Szolovjovéban is. Az is kiderült, hogy Oroszország fokozni kívánja az ukrán ellátási vonalak ellen indított támadásait is. Ez pedig azt jelenti, hogy a nyugati fegyverekkel felszerelt katonai raktárak is célpontokká válhatnak.  

Az orosz elnök is egyre nyugtalanabb lehet, hiszen újabb fegyvercsomag érkezik Ukrajnába, ami új kihívások elé állíthatja az orosz offenzívát. Péntek éjjel hivatalossá vált, hogy Ukrajna összesen 6 milliárd dollár értékben kap fegyvertámogatást. Közben egyre több olyan videó is előkerült, amelyeken látszik, hogy az ukrán Szu–25 vadászrepülők orosz állásokat pusztítanak el. Bár a hadieszközökből egyre nagyobb hiányban szenvednek az ukránok, az Szu–25 típusú vadászrepülőkkel most jelentős károkat okoztak az oroszoknak. Ukrajna túlélése viszont a nyugati támogatásokon fog múlni. Láthattuk milyen hátrányba kerültek az orosz csapatokkal szemben, amint elkezdett akadozni az európai és az amerikai támogatás.  

Címlapkép forrása: Shutterstock