2024 május 25

Putyinnál betelt a pohár – Az EU újabb támogatást küldött Ukrajnának 

Az ukrán frontvonalon zajló események egyre fokozódnak, miközben az orosz csapatok töretlen lendülettel nyomulnak előre. Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin, egyre nyugtalanabb, miközben az ukránok kitartóan ellenállnak. A csapatok azonban kimerültek, Kijevnek nincs elég embere. Ebben a kritikus pillanatban mindannyian megkérdezhetjük: vajon lesz-e vége ennek a véres öldöklésnek, vagy csak egy újabb fejezet kezdődik a konfliktus történetében? 

Nyugat – megindultak a segélyek 

Az EU februárban hagyta jóvá a négyéves Ukrajna-programot melynek keretén belül Ukrajna 50 milliárd eurós támogatást kap. Az első 4,5 milliárd eurós részletet március 20-án kapta meg Ukrajna. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán bejelentette, hogy további 1,5 milliárd eurót folyósítottak a háborúban álló országnak.  

Háború – Fontos stratégiai város kerülhet Putyin kezébe 

Az ukrán csapatok mindeközben minden erejükkel  Csasziv Jar megtartásán dolgoznak, amely egy Bahmut feletti dombon fekvő város. Stratégiai szempontból nagyon fontos szerepet játszik a háborúban, ezért az ukránok szeretnék megtartani mindaddig, amíg az Egyesült Államoktól érkező friss fegyvereket meg nem kapjál. Ezek a fegyverek lassan meg is indulhatnak Ukrajnába, hiszen a hírek szerint már a lengyelországi és németországi raktárakban vannak. Jelen pillanatban az ukrán csapatok már csak arra várnak, hogy Joe Biden aláírja Ukrajna 60,8 milliárd dolláros támogatásáról szóló törvényt.  

A város elvesztése esetén orosz hadsereg tűzuralomra tesz szert az olyan területek, mint például Druzskovka, Kramatorszk és Konsztantyinovka felett. A szövetséges országok támogatására most hatalmas szüksége van Ukrajnának, hiszen minden egyes ukrán tüzérségi lövedékre az oroszok 10-szer annyival tudnak válaszolni.  

Oroszország fokozni kívánja csapásmérő hadjáratát. Céljuk az ukrán hadsereg logisztikai támogatásának a megtörése. A Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) szerint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter legutóbbi kijelentése arra enged következtetni, hogy az oroszok fokozni fogják a drón- és rakétacsapásokat. Így aztán nyugati fegyverekkel felszerelt katonai raktárak is célpontokká válhatnak. Zelenszkij szerint az amerikai kongresszus döntésén múlik Ukrajna jövője. Ha nem szavazzák meg a 60 milliárd dolláros katonai támogatást, Ukrajna eleshet. 

Címlapkép forrása: Shutterstock