2024 május 20

Orosz győzelem – elszállt a béke esélye?

Bődületes lendülettel támad Oroszország. Az erőfeszítéseknek köszönhetően szerdán újabb falut foglaltak el. A felvételeken látszik, hogy a Donyeck megyében található Pervomajszke falu északkeleti részében ott lobog az orosz zászló. Közben drasztikusan nőnek a veszteségek mindkét oldalon, ezért sürgős megoldásra van szükség. Svájc váratlan bejelentése ellenére a szakértők továbbra is borúlátók.  

Kezdetét vehetik a béketárgyalások, ismét Oroszország nélkül? 

Meglepő bejelentést tett Svájc: a háború lezárását is elősegítő békekonferenciát rendeznek, már az is megvan, hogy mikor. A szakértők viszont nem fűznek hozzá sok reményt, hiszen ahogy eddig is megszokhattuk, Oroszország nem lesz ott az eseményen.  

Drasztikusan nőnek a veszteségek mindkét oldalon, és a háború békés lezárása egyre nagyobb figyelmet kap. Sokan azt rebesgetik, hogy az ukrán offenzíva kifulladt, és egyre többen hajlanak a megállapodás irányába. Tavaly év végén is többen hirdették a tűzszüneti megállapodást, köztük volt Moszkva és az Egyesült Államok is. Most szerdán azonban Svájc bejelentette: megrendezi a béketárgyalásokat, amelynek célja az ukrajnai háború lezárása lesz. Az eseményre várhatóan június 15-16-án kerül majd sor.  

Háború – Figyelmeztetés érkezett Amerikából 

Az Oroszország és Ukrajna közötti hosszú ideje tartó konfliktus kiélezett harcokat és feszültséggel teli helyzetet teremtett a régióban. Az akadozó támogatások miatt az oroszok könnyen átvették a kezdeményezést. Több fronton is hatalmas nyomást gyakoroltak az ukrán csapatokra kritikus helyzetbe sodorva ezzel Ukrajnát. Egyre több terület kerül orosz kézre, és Zelenszkij elnök szerint az ország sorsa már Amerika kezében van. Ha nem szavazzák meg a 60 milliárd dolláros katonai támogatást, Ukrajna eleshet.  

Üzent is Amerika, azonban Zelenszkij biztosan nem erre számított. Kemény figyelmeztetést kapott Ukrajna. Lloyd Austin, a Pentagon vezetője arra figyelmeztette a Zelenszkijt, hogy az orosz finomítók elleni ukrán csapások a globális energiaiparra hatalmas fenyegetést jelentenek. Szerinte a finomítók helyett előnyösebb lenne más taktikai célpontokat támadni.   

Címlapkép forrása: Shutterstock