2024 június 14

Háború – Jöhetnek a béketárgyalások, hoppon maradt az ukrán offenzíva?

Moszkva és Kijev – lassan két éve tartó – véres háborúja most nagy fordulatot vehet. Felmerült a tűzszünet lehetősége méghozzá most már olyan személyektől, akiknek reális beleszólása van a konfliktusba.

A tél beálltával érdemes reflektálni az elmúlt hónapok történéseire. Szombaton megdöbbentő adatokat közölt az ukrán katonai vezetés, akik szerint a háború tavaly februári kirobbanása óta az orosz sereg több mint 331 ezer főt veszített el. Drasztikusan nőnek a veszteségek az ukrán oldalon is, viszont szignifikáns előrehaladást egyik fél sem tudott felmutatni – itt az ideje tűzszünetet tartani? Ukrajna nyári-őszi offenzívája komolyabb eredmények nélkül zárult. Ezen felül az is nagyon valószínű, hogy Oroszország sem lesz képes már komolyabb területi nyereségekre szert tenni idén. Egyre többen hirdetik a tűzszüneti megállapodást, köztük volt Moszkva és az Egyesült Államok is. Akkor viszont miért gondolják a szakértők, hogy egyelőre alig van esély egy hosszabb tűzszünetre?

Csak elterelés lenne a tűzszüneti megállapodás?

Sokan azt rebesgetik, hogy az ukrán offenzíva kifulladt, és egyre többen hajlanak a megállapodás irányába. A következő néhány hónapban tényleg születhet egyezség a felek között? Putyin legutóbbi döntése ad némi okot a kételkedésre, hiszen pont most rendelte el az orosz hadsereg létszámának 170 ezer fős növelését. Vajon ezzel csak rá akar ijeszteni az ukránokra, és jobb tárgyalási feltételeket szeretne kiharcolni magának, vagy tényleg nagy a veszély? Oroszország védelmi minisztériuma szerint ehhez a lépéshez a Moszkvára gyakorolt ​​növekvő fenyegetések miatt kellett folyamodni. A fenyegetések között említették az ukrán háborút és a NATO folyamatos bővítését.

Ezt a háborút nehéz lesz békével lezárni

Bár lehet találgatni, hogy lesz-e tűzszünet vagy sem, egy biztos, hogy a világ elméletileg második legerősebb hadereje csúnyán felsült, ugyanakkor az ukránok is jelentősen kimerültek. Az elmúlt hónapokban látott összecsapások következtében időről időre egyre súlyosabb veszteségeket szenvednek el a csapatok. A szakértők véleménye szerint azonban kevés esély van arra, hogy az elkövetkező 3-5 hónapban néhány naposnál hosszabb tűzszünetet kössön Moszkva és Kijev. A rendelkezésre álló információk szerint Putyin és Zelenszkij is kivárna a jövő novemberi amerikai választásokig egy ekkora döntés meghozatalával, hiszen sok múlhat azon, hogy ki lesz a világ legnagyobb gazdaságának új elnöke. Addig viszont várhatóan mindkét fél megpróbál előrenyomulni és friss területeket megszerezni, ezzel is javítva alkupozícióját az esetleges béketárgyalások előtt.

Címlapkép forrása: Shutterstock