2024 május 20

Háború – Ukrajnát elfoglalja Putyin, ha az USA nem lép?

Az Oroszország és Ukrajna közötti hosszú ideje tartó konfliktus kiélezett harcokat és feszültséggel teli helyzetet teremtett a régióban. Mindkét fél keményen küzd a területek megszerzéséért. A háború okozta pánik kezd elhatalmasodni, és a NATO-Oroszország közötti esetleges konfliktusról szóló pletykák tovább növelik a feszültséget. Vasárnap a NATO főtitkára is felszólalt. Szerinte Putyin tudtára kell adni, hogy ezt a háborút nem nyerheti meg. A NATO segítsége szükséges ahhoz, hogy Ukrajna tárgyalóképes pozíciót tudjon kialakítani arra az esetre készülve, amikor a felek végre tárgyalóasztalhoz ülnek.

Jens Stoltenberg – Putyin nem nyerheti meg ezt a háborút

Az Oroszország és a NATO közti feszültség tovább nőtt, miután a franciák példátlan figyelmeztetést kaptak az orosz védelmi minisztertől. A szakértőket és elemzőket is régóta foglalkoztató kérdés – érkeznek-e majd NATO csapatok Ukrajnába – volt annak a telefonbeszélgetésnek az alapja, amelyben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és francia kollégája tárgyaltak a kialakult helyzetről. Szergej Sojgu kemény üzenetet küldött a franciáknak.

Jens Stoltenberg szerint Oroszországot Ukrajna katonai segélyezésével lehetne megtörni. Így rá tudnák bírni Putyint arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön. A NATO főtitkára szerint bár a békének biztosítania kellene Ukrajna fennmaradását szuverén, független országként az, hogy pontosan milyen kompromisszumokat hajlandók elfogadni, az már Ukrajna kezében van.

Háború – Zelenszkij szerint Amerika nélkül Ukrajna eleshet

Zelenszkij elmondta, hogy az amerikai kongresszus döntésén múlik Ukrajna jövője. Ha nem szavazzák meg a 60 milliárd dolláros katonai támogatást, Ukrajna eleshet. Az akadozó támogatások kritikus helyzetbe sodorták az Oroszország fogságában szorongó nemzetet. Az oroszok átvették a kezdeményezést és több fronton is hatalmas nyomást gyakoroltak az ukrán csapatokra. A szakértők szerint ez csakis a támogatások elakadása miatt történhetett meg. Mihajlo Podoljak szerint a kongresszusban folyó viták ártanak Washington nemzetközi megítélésének is.

Címlapkép forrása: Shutterstock