2024 május 26

Háború – Átszakadt a frontvonal, elkésett az amerikai támogatás? 

Az ukrán-orosz fronton tovább folytatódik az intenzív küzdelem. Az orosz erők töretlen lendülettel, fokozatosan nyomulnak előre. Putyin rendesen bekeményített, és az Ocseretine-Sztyepove szektorban áttört a frontvonal, ami új kihívások elé állítja az ukrán védelmi erőket. Az amerikai támogatás azonban lendületet adhat a helyzetnek, hiszen az Egyesült Államok azonnali, 1 milliárd dollár értékű fegyvertranszfert készít elő Ukrajnának, amely már csak az elnök aláírására vár. Közben Dohában lefolytatták az első személyes tárgyalásokat is a háborúban álló felek, meglepő módon gyors megegyezés született.  

Újabb ukrán település került orosz kézre, Amerika nélkül eleshet Ukrajna? 

A hírszerzési forrásokból azt is megtudhattuk, hogy az orosz hadsereg valószínűleg megpróbálja majd bevenni Harkiv városát a nyári offenzíva alatt. Közben pár órája elesett Novobahmutivka is, amely egy Ocseretinétől délre fekvő kisebb település. A stratégiai jelentőségű városok sorsa is egyre nagyobb veszélyben van.  

A kritikus pillanatban azonban még mindig fennáll az esély a további védelmi erők érkezésére, hiszen az Egyesült Államokban a 60 milliárd dolláros katonai támogatásról szóló döntés napirenden van. Zelenszkij elnök szerint az ország sorsa már Amerika kezében van. Ezen felül az Egyesült Államok most egy 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert is előkészített Ukrajnának.  

Az orosz hadsereg célja az ukránok ellátási vonalainak megszakítása, amelynek részeként drón- és rakétacsapásokkal fenyegetik a nyugati fegyverekkel felszerelt katonai raktárakat is.  

Háború – Leültek a felek és egy nap alatt megállapodás született 

A szerdai napon a háború során most először tartottak személyes megbeszélést Oroszország és Ukrajna képviselői. A tárgyalások a háborús övezetben máshová került gyermekeknek a családjukkal való egyesítéséről szóltak. A katari hatóságok közreműködésével sikerült egy napon belül megállapodásra jutni, melynek köszönhetően 29 gyermek visszatérhet Ukrajnába, 19 pedig Oroszországba.

Címlapkép forrása: Shutterstock