2024 május 20

Katasztrófa szélén – atommal fenyeget Irán? 

Teherán készen áll megváltoztatni nukleáris doktrínáját válaszul Izrael fenyegetéseire, jelentette ki az Iszlám Forradalmi Gárda egyik magas rangú tisztje. Bár egyes szakértők szerint a konfliktus még megfékezhető ezen a szinten, most minden attól függ, hogy Izrael hogyan reagál. Irán továbbra is fenyegetésekkel próbálja elrettenteni Izraelt egy ellentámadástól. Aggodalomra ad okot viszont, hogy az izraeli tisztviselők évek óta azt a nézetet osztják, hogy minél keményebb csapást mérnek Iránra, annál kevésbé fog merni visszavágni ellenfelük. Ezen elmélet némiképp elbukott miután Irán egy héttel ezelőtt drónok és rakéták százait indította meg Izrael ellen. Bár Jeruzsálemnek sikerült a támadást 99%-os hatékonysággal sikerült elhárítani, ehhez szükség volt az Egyesült Államok segítségére is. Mindenki egyetlen kérdésre keresi a választ: mi lesz Izrael következő lépése? 

Egyetlen döntés választja el Izraelt egy nukleáris katasztrófától 

Irán arra figyelmeztette Izraelt, hogy ha támadást indít Irán nukleáris létesítményei ellen, Teherán is hasonlóképpen fog eljárni. Hivatalosan eddig csak békés célból igyekezett uránt dúsítani, azonban egy izraeli támadás ezen létesítmények ellen mindent megváltoztathat. Az április 1-jén történt damaszkuszi csapás óta fokozott készültségben van mindkét ország. Bár az iráni drón-és rakétatámadás után Jeruzsálem több forgatókönyvet is felvázolt megtorlásként, a múlt heti tárgyalások során a lehetőségek közül a mérsékeltebb forgatókönyvet választották ki. 

Következő szakaszába léphet a gázai háború 

Távozott posztjáról az izraeli katonai hírszerzés vezetője, Aharon Haliva vezérőrnagy miután Katonai Hírszerzési Igazgatóság nem tudott figyelmeztetni a Hamász által végrehajtott októberi terrortámadásra. A vezérőrnagy teljes felelősséget vállalt a kudarcért. Azonban posztját mindezidáig nem hagyta el, hiszen a támadást követően Izrael háborúban találta magát. Közben Benjamin Netanjahu arról beszélt, hogy fokozni fogják a katonai nyomást a Hamászon. A céljuk továbbra is az életben lévő túszok kiszabadítása, akik már több mint fél éve a Hamász fogságában vannak.  

Címlapkép forrása: Shutterstock