2024 június 16

Nagy dobásra készül Kína, bajban lehet Tajvan védelme

Az elmúlt egy évben felforrósodott a helyzet Kína és Tajvan között. Úgy tűnik a nagyhatalom egyre közelebb kerül az invázió elindításához. A szigetország körül mozgó vadászgépek folyamatosan gyakorolnak, készülnek valamire. Bár sokan próbálták már különböző mutatók szerint megjósolni, hogy mikorra várható egy kínai támadás, a bizonytalanság miatt ők is csak találgatni tudnak. Tajvan tudja, hogy egy teljes kínai invázió során esélye sincs a győzelemre, ezért a legjobb stratégia, amit választhat az az ellenség fenntartása, amíg nem érkezik segítség.

Veszélybe került Tajvan védelmi stratégiája

Tajvan eddig menedékként tekintett a keleti partjára. Ide menekült volna egy kínai inváziót esetén, amíg a szövetségesek, főként az Egyesül Államok segítsége meg nem érkezik. Az itt található hegyvidékes terepet természetes pajzsként használta volna egy támadás esetén. Azonban a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg tevékenysége a keleti részek körül megkérdőjelezte ezt a stratégiát. A vadászgépek ugyanis minden eddiginél tovább mentek, és egyes gyakorlataik során már teljesen megkerülték Tajvant, lezárva ezzel annak esélyét, hogy az Egyesült Államok segítsége a keleti partokra érkezzen. Hszi Csin-ping egyik nagy célja, hogy a 21. század közepére teljes mértékben világszínvonalú erőkké alakítsák át a Kínai Népi Felszabadító Hadsereget. A támadás azonban ennél sokkal hamarabb is érkezhet. Egyes szakértők szerint Peking 2025-re készen állhat arra, hogy katonai inváziót indítson Tajvan ellen. A fejlesztések miatt Tajvan keleti partja már nem nyújt akkora biztonságot, mint azt évtizedekkel ezelőtt gondolták.

Az ukránok ihlette új védelmi stratégia

Mindkét fél rengeteg tanulságot vonhat le az orosz-ukrán háborúból. Tsai Ing-wen elnök számára világossá vált, hogy az ukránok egyik legkritikusabb lépése a drónflotta kialakítása volt. Tajvan borzasztó hátrányban van ezen a téren. Míg Kína több, mint 50 fajta drónnal rendelkezik, addig Tajvan esetében ez a szám 4. Gyors fejlesztésekre lesz szükség a védelem ezen területén.

Tajvan megnőtt kínai katonai tevékenységről számolt múlt héten, mivel több tucat vadászgép, drón, bombázó és más repülőgép, valamint hadihajó tevékenykedett a sziget körül. Kína egyelőre nem nyilatkozott a Tajvan körüli gyakorlatokkal kapcsolatban.

Címlapkép forrása: Shutterstock