2024 július 25

Tajvan – megszületett az ukrán háború ihlette veszélyes stratégia

Kína már több évtizede kontrol alá szeretné vonni Tajvant, azonban eddig kevés sikerrel. A szakértők viszont aggódnak, hogy lassan betelik a pohár és Kína, ha erőszakkal is, de ebben az évtizedben megkísérli a szigetország elfoglalását. Mindkét fél sokat tanulhatott az orosz-ukrán helyzetből. Lássuk milyen stratégiával állt elő Tajvan.

Megaprojekt – fogy az idő, gyorsan kell cselekedni

2022 nyarán, néhány hónappal azután, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, a tajvani elnök ülést rendelt el több magas rangú tisztviselővel. Arra próbáltak választ találni, hogyan tudta Ukrajna felvenni a harcot a sokkal erősebb Oroszországgal? A háború kezdete előtt az oroszok legfeljebb pár hetes ostromban gondolkodtak, azonban mostanra ez egy másfél éves vérfürdővé változott. Bár ahogy azt az ukránok is elismerték a nyugati támogatások és fegyverszállítások nélkül nem lenne esélyük a háború megnyerésére, milyen stratégiával tudtak még előnyt kovácsolni az agresszorral szemben?

A találkozó végére Tsai Ing-wen elnök számára világossá vált, hogy az ukránok egyik legkritikusabb lépése a drónflotta kialakítása volt. A háború kezdetén komoly hátrányban voltak az oroszok légi erejével szemben, azonban a drónok okos használata részleges légi fölényt adott az ukránoknak. A találkozón arra is fény derült, hogy Tajvan borzasztó hátrányban van. Míg Kína több, mint 50 fajta drónnal rendelkezik, addig Tajvan esetében ez a szám 4. „Reméljük, hogy a meglévő technológiáink alapján sikerül minél gyorsabban felépítenünk a flottát, hogy olyanok lehessünk, mint Ukrajna,” fejtette ki véleményét egy interjúban a drónfejlesztésekért felelős koordinátor, Max Lo. A Reuters szerint Tajvan célja, hogy 2024 közepére több, mint 3200 katonai drónnal rendelkezzenek. Kína inváziójára a legnagyobb esélyt 2025-2027 között látják a szakértők, így az idő a szigetország ellen dolgozik, de a felkészülés már kezdetét vette.

Agresszívan lépett fel Kína

Erejét fitogtatta a kínai harci flotta miközben Tajvan az invázióellenes katonai gyakorlatra készül. Kína több tucat harci repülőgéppel indult meg Tajvan irányába. Tajvan a jövő héten tartja az évente megrendezésre kerülő Han Kaung gyakorlatot, amelynek során az ország katonai gyakorlatokat folytat. Ezek célja, hogy felkészítse őket egy lehetséges invázió elleni védekezésre.

Címlapkép forrása: Shutterstock