2024 június 24

Tajvan – Mindenki a nagy támadás időpontját próbálja megjósolni

Az orosz-ukrán háború mellett most egy újabb lehetséges konfliktus tartja rettegésben az embereket. Kína az elmúlt évben folyamatosan fokozta a katonai nyomást Tajvannal szemben. A helyzet olyannyira feszülté vált, hogy egy kis szikra is elég a háború kirobbanásához. Kína már több évtizede szeretné átvenni a kontrolt Tajvan felett. Több szakértő is felszólalt, akik szerint a tajvani konfliktus elkerülhetetlenül háborúhoz fog vezetni. A US National Security Council tisztviselője szerint Hszi Csin-ping kínai elnök hamarosan dönthet úgy, hogy lemásolja szövetségesének, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a tetteit. A Tajvan elleni támadás egyre közelebbinek tűnik. Robert Spalding, az amerikai légierő nyugalmazott dandártábornoka szerint minél inkább korlátozza Hszi az Egyesült Államok és a multinacionális vállalatokat, hogy Kínában működjenek – amivel szétválasztja magát a nyugati nagyhatalmaktól – annál valószínűbb a támadás.

Kyle Bass, amerikai befektető úgy véli, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök még 2024 vége előtt megkezdi Tajvan invázióját. Azt is elmondta, hogy nyugaton, különösen a Wall Street-en szeretik azt gondolni, hogy soha nem fogja megtámadni Tajvant, mert az súlyos gazdasági következményekkel járna. De hasonlóan Putyinhoz, Hszi sem helyez akkora súlyt a gazdasági következményekre. Bass szerint több jele is van, hogy támadásra készülnek. Először is folyamatosan katonai gyakorlatokat tart a szigetország körül. Továbbá Peking mélyreható változásokat hajt végre a nemzetbiztonságot fenyegetésekkel szemben.

Találgatások – melyik lesz a háború éve?

Rengeteg feltételezést olvashattunk már, hiszen egyes szakértők Kyle Bass véleményéhez hasonlóan azt mondják, hogy a háború kapujában vagyunk, mások szerint viszont elkerülhető a konfliktus. Egyesek a legnagyobb esélyt a 2025-2027-es időszakban látják. Dr. Shelley Rigger, a Davidson College kelet-ázsiai tanulmányok professzora szerint ezeket az előrejelzéseket gondosan készítik, rengeteg kutatás és elemzés előzi meg a döntést. „Ennek ellenére nem hiszem, hogy bármelyik előrejelzés teljesen megbízható lenne. A globális politika kiszámíthatatlan, és a kormányok folyton változtatják kilátásaikat, döntéseiket, politikájukat.” Nem lehet tehát biztos következtetést levonni, hogy mikor következhet be a támadás, azonban mindenképpen fel kell készülni a legrosszabb forgatókönyvre is.

Címlapkép forrása: Shutterstock