2024 május 24

Rendkívüli hír – irány az 500-as benzin? 

Rendkívüli üzemanyagár-változás jelentettek be a mai nap folyamán. Általában hétfőn és szerdán kapunk jelentéseket a változásokról, azonban a május 1-ei ünnepre való tekintettel ez kitolódott csütörtökre. Közben a MOL is rendkívüli döntést hozott a hét elején. Vajon ezzel már sikerül a benzin és a gázolaj árfolyamát is a kormány által elvárt régiós középmezőnybe visszaszorítani? Lássuk hol landolhatnak az üzemanyagárak a rendkívüli csökkentések után. 

Benzin – csapdába csalták az üzemanyagárakat 

Elkezdődött az üzemanyagárak rohamos csökkentése. A kormány által kitűzött cél elérésére az üzemanyag-kereskedők két hetet kaptak. Ha kudarcot vallanak, akkor a kormány beavatkozik. A MOL április 29-én bruttó 10 forinttal csökkentette a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát is. A hétfői nap igazán pozitív hangulatot teremtett az autósok körében, hiszen az előbb említett változáson kívül bejelentettek még egy 3-3 forintos csökkenést is. Alig dolgoztuk fel az eseményeket, máris jött a következő meglepetés.  

Csütörtökön ugyanis rendkívüli üzemanyagár-változás jelentettek be a szakértők. Tovább enyhül a benzin és a gázolaj beszerzési ára is bruttó 4-4 forinttal. Így az aktuális átlagárakat figyelembe véve a hétvégétől az alábbi átlagárakon tankolhatunk a hazai kutakon 95-ös benzin: 631 Ft/liter, gázolaj: 618 Ft/liter. Április közepén a benzinért még 650, a gázolajért pedig 647 forintot kellett fizetni átlagosan a magyarországi kutakon. Bár Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint minimális mozgásterük van a benzinkutaknak, a fontos mozgatórugók is besegítettek az árak csökkentésében.  

A nap hősei az olaj és a forint  

Az elmúlt hetekben lassan, de biztosan haladt egyre lejjebb az olaj ára. 92 dollárról leesett 87-re. Ez, egyesítve a forint erősödésével elősegítette az üzemanyagárak csökkenését. Most viszont egy brutális esést figyelhettünk meg az olaj világpiaci árában. A Brent típusú olaj a szerdai kereskedés során 88 dollárról bezuhant 83-ra. Közel két hónapja nem volt ilyen olcsó a Brent olaj hordója. Mivel az olaj árfolyamában történő változások általában késleltetve jelennek meg a kutakon, így tartogathat még némi meglepetést számunka a jövő hét. Nem beszélve arról, hogy a forint tovább folytatta a hódítást. Az USD/HUF keresztárfolyam a 363-as szintre süllyedt.  

Címlapkép forrása: Shutterstock   

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!