2024 május 24

Benzin – rendkívüli fordulat, most minden megváltozik 

Pénteken újabb üzemanyagár csökkenést jelentett be a holtankoljak.hu. Általában hétfőn és szerdán kapunk jelentéseket a változásokról, azonban a legfrissebb hírek szerint ez változni fog. Az index pénteken arról számolt be, hogy az eddig megszokott heti két alkalom helyett sűrűbben dönthetnek az üzemanyagárakról. A heti többszöri árazás következtében gyorsabban tud majd a Mol reagálni a piac volatilis mozgására. A cél az, hogy az árak ezek után jobban tükrözzék majd a piacon uralkodó viszonyokat.  

Az elmúlt időszakban igazán éles fordulatot vettek az üzemanyagárak Magyarországon. Április közepén a benzinért még 650, a gázolajért pedig 647 forintot kellett fizetni átlagosan a magyarországi kutakon. Ha minden jól megy, akkor a jövő heti csökkenés után a 95-ös benzinért 629, míg a gázolajért 616 forintot fogunk fizetni átlagosan. Bár egyre közelebb a 600-as álomhatár, rengeteg segítségre lesz szükségünk ahhoz, hogy a benzin és gázolaj árfolyamát ezen szint alá tudjuk szorítani.  

Benzin – a forint és az olaj is jó irányba mozdult 

A magyar fizetőeszköz az elmúlt napokban lassan, de biztosan egyre nagyobb területet foglalt vissza a dollártól. A 373-as szint után a pénteki kereskedést már a 363-as szinten nyitottuk. Bár a nap folyamán egészen 360-ig süllyedtünk, a terület egy részét a nap végére elveszítette a forint. Még ennek ellenére is majd egy hónapja nem látott szintre mozdult az USD/HUF keresztárfolyam.  

Az olaj világpiaci ára szintén az autósokat segítette. Múlt héten teljesen beszakadt az olajár. Január óta nem láttunk ekkora esést egy hét alatt – több, mint 5 dollárt zuhant a Brent hordónkénti ára. Ennek nagy részét a hét második felében jegyezte fel. Bár a holtankoljak.hu adatai szerint jövő héten a benzin és a gázolaj esetében is 2 forinttal kerül csökkentésre a nagykereskedelmi ár, mivel az olajárak mozgása általában csak késleltetve jelenik meg a kutakon, ezért nem kizárt, hogy a jövő héten újabb meglepetés ér bennünket.  

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!