2024 május 20

Kanibalizmus – Mégsem falták fel Biden elnök bácsikáját Pápua Új-Guineában?

Gőzerővel kampányolnak az elnökjelöltek az Amerikai Egyesült Államokban. A jelöltek gyakran használnak kapányukban anekdotákat, amyelyeken jókat mulatnak a válsztási gyűlések résztvevői. Joe Biden jelenleg regnáló elnök, a demokraták jelöltje a minap kissé elvetette a sulykot.

Olyannyira, hogy az ügyből nemzetközi minibotrány támadt Pápua Új-Guineával, amely során megszólat az ország miniszeterelnöke is

Lelőtték a repülőgépével

Szó, mi szó, Joe Biden egy bácsija történrtével keltett feltűnésta, akit állítólag kannibálok ettek meg a második világháború alatt. „Lelőtték a repülőgépével Új-Guinea felett, és soha nem találták meg a holttestét, mert valóban sok kannibál élt Új-Guinea azon a részén” – mondta Biden a Pennsylvania államában tartott kampányrendezvényen.

A történet valódiságát James Marape, a csendes-óceáni állam kormányfője határozottan visszautasította , mondván egy intrerjúban, a zavaros kijelentések senkit sem téveszthetnek meg – mondta. A két ország kapcsolata erősebb, mint egy gyorsan múló pillanat.

Biden szóvivője sietett az amerikai elnök segítségére magyarázatával, miszerint Biden nagybátyja, Ambrose Finnegan 1944-ben egy repülőgép-szerencsétlenségben halt meg Új-Guinea közelében. Az eltűnt katonák felderítéséért felelős Pentagon szerint a gépnek kényszerleszállást kellett végrehajtania a vízben a sziget partjainál. A gép a tengerbe csapódot. Másnap a keresők nem találták repülőgépet és a három tagú személyzetet.

A közelmúltban Biden – állítólag – többször is feltűnést keltett megjegyzéseivel. Összekeverte Helmut Kohl egykori német kancellárt Angela Merkellel, François Mitterrand-t  Emmanuel Macronnal.

Pápua Új-Guineát mindig „nagyon dicsérték”

Marape valójában nem vette túl zokon a történetet. Mint mondta, eleddig összesen négyszer találkozott Joe Bidennel. Az amerikai elnök minden alkalommal „nagyon dicsérte” Pápua Új-Guineát. Hazájával kapcsolatban soha nem esett szó „kannibálokról”. Ehelyett fontos kérdések voltak napirenden, például a második világháborúból származó fel nem robbant robbanóanyagok ártalmatlanítása, mint az egyik fő veszély a távoli területeken. mrc/AFP