2024 május 26

Tervezéssel oldható az anyagi helyzet miatti feszültség

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt 5 évben jelentősen nőtt azok aránya, akik bizonytalanok háztartásuk anyagi jövedelme miatt. Ez a tendencia különösen a 45-54 évesekre és a 75 év felettiekre jellemző. Az OTP Nyugdíjpénztár szerint az időben történő tudatos öngondoskodással azonban könnyebbé válik az idős kori jobb megélhetés biztosítása.

A legtöbbek számára a nyugdíjas évek egyet jelentenek a megsokszorozódó szabadidővel. Ám hiába juthatna több idő mindenre, az anyagi bizonytalanság még mindig sokak számára gátja a gondtalan időskornak. A KSH elégedettségi felmérésének eredményeiből az látszik, hogy 2019 óta a 45-54 évesek és az afölötti korosztály kevésbé elégedett élethelyzetével a fiatalabbakhoz viszonyítva. De az elmúlt évekhez képest már mutatkozik javulás az idősebbek értékéleseiben. 

Idősebb korban az életminőség és a stabil pénzügyi helyzet még inkább előtérbe kerül. Éppen ezért különösen fontos idejében tenni az öngondoskodásért. Ez jelentősen hozzájárul az egyéni és családi jólét fenntartásához – véli az OTP Nyugdíjpénztár.

Anyagi helyzettel kapcsolatos elégedettségek

A KSH felmérésében a jelenlegi helyzetével és a háztartása anyagi helyzetével kapcsolatos elégedettség a 65 éves és afeletti korosztálynál 10-es skálán 5,8 és 6,9 pont között mozgott az elmúlt két évben. Jellemzően a nyugdíj előtt állók, az 55-64 év közötti korosztály az elégedettebb. Ők tavaly már a fiatalok átlagát jelentő 7-es értéket adták meg a jelenlegi élethelyzetre vonatkozó kérdésre. Szemben a korábbi évek alacsonyabb pontjaival. A nyugdíjaskorúak, vagyis a 65-74 éves válaszadók hozzájuk képest valamivel bizonytalanabbak. Elégedettségük mértéke 5,8 és 6,9 között mozgott 2022-23-ban. De a KSH adatai alapján a még idősebb, 75 év feletti korosztály aggódik jobban anyagi biztonsága miatt.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Fontos a nyugdíj

A nyugdíj fontosságának mértéke az életkor mentén változik. Az OTP Bank legutóbbi Öngondoskodási Indexe szerint igazán égető kérdéssé az 50 év körüliek körében kezd válni. A felmérésben a többség, 58 százalék úgy válaszolt, hogy azért nem tesz még félre a nyugdíjas évekre, mert az még messze van és kiemelkedővé vált azok aránya is 38 százalékkal, akik attól tartanak, egy esetleges katasztrófa vagy háború miatt fel kell majd élni a megtakarításaikat.

Tapasztalataink szerint az öngondoskodáshoz különböző asszociációk társulnak. A pozitív hatás mellett egyesek még mindig szükséges rosszként tekintenek rá, holott a nyugdíjpénztári befizetésekkel az egyén a jelenben tehet azért, hogy megalapozza időskori álmai megvalósítását. Bíztató jel viszont, hogy nehéz piacon is 14 500 új ügyféllel növekedett tavaly a taglétszámunk és folyamatosan az érdeklődés növekedését tapasztaljuk. Érdemes mielőtt megkezdeni az öngondoskodást.” – nyilatkozta Budai József az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. 

Jelentős befizetések érkeztek az OTP Nyugdíjpénztárba

Az OTP Nyugdíjpénztárba 2023-ban 25 milliárd forint egyéni és 9,4 milliárd forint munkáltatói befizetés érkezett, ami 13,6% és 22% növekedést jelent az előző évhez képest. A pénztár várakozása szerint az idei évben egyre több munkáltató fogja felismerni, hogy a munkavállalói jóllét a hosszú távú öngondoskodáshoz is kötődik. Az időskori anyagi biztonság megalapozása hozzájárulhat a dolgozói lojalitáshoz és biztonságérzet kialakításához, melyek meghatározó tényezői lehetnek a vállalati hatékonyságnak. 

Képek forrása: Shutterstock