2024 május 26

Nehézségekbe ütközött az Alzheimer-kór elleni küzdelem

Kilenc hónappal azután, hogy az Egyesült Államokban piacra került az első, az Alzheimer-kór előrehaladását lassítani képes gyógyszer, az Eisai és a Biogen Leqembi nevű készítménye váratlan akadályba ütközik a széleskörű használat során. Néhány orvos meggyőződése szerint az emlékezetet rabló betegség kezelése hiábavaló.

Számítottak a nehézségekre, de ennyire?

Az orvosok előre számítottak a Leqembi használatát nehezítő akadályokra, amelyek további diagnosztikai vizsgálatokat, havi kétszeri infúziót és rendszeres agyi vizsgálatokat foglalnak magukban a potenciálisan halálos mellékhatások elleni védekezés érdekében. A Reutersnek adott interjúban hét Alzheimer-kóros beteget kezelő orvos a Leqembi felírásától való vonakodását a gyógyszer hatékonyságával, költségeivel és kockázataival kapcsolatos aggodalmaknak tulajdonította. „Nem hiszem, hogy ez egy jó Alzheimer-kór elleni gyógyszer. Szerintem ez a probléma” – mondta Dr. James Burke, az Ohio Állami Egyetem neurológusa, aki a Leqembi nyílt kritikusa. „Ez biztosan nem az az áttörés, amit kerestünk.”

„Ha nem tehetsz ellene semmit, akkor miért vizsgáltatnád ki magad?”

További hat kutató azt mondta, hogy a „terápiás nihilizmus” – az a meggyőződés, hogy az Alzheimer-kór reménytelenül gyógyíthatatlan betegség – a vártnál nagyobb szerepet játszik abban, hogy elnyomja a keresletet az alapellátó orvosok, az öreggyógyászok és a neurológusok részéről, akik a betegeket memóriaspecialistákhoz küldhetnék kezelésre. Dr. Reisa Sperling, a bostoni Mass General Brigham neurológus és Alzheimer-specialistája a Leqembivel szembeni szkepticizmusát a rákkezeléssel kapcsolatos 30 évvel ezelőtti fatalista hozzáálláshoz hasonlítja: „Nem igazán tehetsz ellene semmit, tehát miért akarnád egyáltalán kivizsgáltatni magad?”.

Alex Scott – Fő a pozitivitás

Alex Scott, az Eisai vezetője elmondta, hogy a nagy egészségügyi rendszerek vártnál nagyobb ellenállása miatt a gyógyszer bevezetése nehezebbé vált. Az orvosok vonakodására teljesen nyomós ok van. Évtizedekig tartott bizonyítani, hogy az Alzheimer-féle béta-amiloid fehérje eltávolítása az agyból lassíthatja a betegség lefolyását. Mielőtt az Esai közzétette a Leqembi kísérletének ígéretes eredményeit, néhányan úgy gondolták, hogy ez a kutatási terület „hiábavaló vállalkozás”. „Egyre több előrelépést teszünk minden egyes hónapban. Így még mindig bizakodóak vagyunk” – mondta Scott.

Képek forrása: Shutterstock