2024 május 21

Nem kedvelik a kriptót a bűnözők

Annak ellenére, hogy egyre elterjedtebb a digitális pénzügyi eszközök használata, a kriptopiac pedig egyre érettebb módon működik, még mindig tartja magát a vélekedés, hogy a kriptovalutát elsősorban pénzügyi visszaélésekre használják. A Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje egy blogbejegyzésben cáfolja ezt. Kutatások igazolják, hogy az illegális tevékenységekkel összefüggésbe hozott pénzeszközöknek kevesebb mint az 1%-át tartják jelenleg kriptovalutában. Ráadásul ez az arány folyamatosan csökken.

A blokkláncpiacra specializálódott Chainalysis becslése szerint 2023-ban a bűnözők által fenntartott fiókok összesen 24,2 milliárd dollárnyi pénzeszközt fogadtak 2023-ban. Ez egyértelmű csökkenést jelez a 2022-ben regisztrált 39,6 milliárd dollárhoz képest. A NASDAQ legfrissebb Global Financial Crime Report-ja 3,1 billió dollárra teszi a pénzügyi rendszer által feldolgozott illegális pénzeszközök teljes globális értékét. Ebben a fiatvaluták és a kriptovaluták egyaránt szerepelnek. A Chainalysis által közölt 24,2 milliárd kevesebb mint 1%-át teszi ki a 3,1 billiónak. Egészen pontosan, a törvénytelenül szerzett a pénzek mindössze 0,78%-át tartják jelenleg kriptovalutában, és az arányuk folyamatosan csökken.

Megbízható forrásból származó adatok igazolják, hogy a kriptovalutával végrehajtott tranzakciókon belül a törvénytelen pénzmozgások aránya mindössze 0,34% volt 2023-ban. A csökkenő tendencia is egyértelmű. Hiszen tavaly még 0,42% volt ez az arány. A törvénytelen tranzakcióknak mind a száma, mind pedig az értéke folyamatosan, évről-évre mérséklődik.

Nem kedvelik a kriptót a bűnözők

Az ingatlan, a luxuscikkek és a készpénzt használó üzletágak sokkal alkalmasabbak a törvénytelenül szerzett pénzek legalizálására

Az Europol és az amerikai pénzügyminisztérium rendszeresen közzétett jelentései arra is rávilágítanak, hogy milyen befektetési és finanszírozási formákat részesítenek leginkább előnyben a csalók és a bűnözők.

Az Europol legfrissebb jelentése szerint a bűnözők az esetek 41%-ban az ingatlanbefektetéseket használják az illegális tevékenységekkel szerzett pénzek legalizálására. Ezt követik a luxuscikkek és a készpénzt használó vállalkozások. A jelentésben a kriptoeszközök is megjelennek, ám az arányuk a pénzmosással érintett műveletekben mindössze 10%.

Az Europoléhoz hasonló megállapítások szerepelnek az amerikai pénzügyminisztérium évente közzétett elemzésében is. A legutóbbi The 2024 Money Laundering Risk Assessment jelentés – amellett, hogy megemlíti a kriptovalutákkal kapcsolatos meglévő és növekvő kockázatokat – így fogalmaz: „A virtuális eszközök felhasználása továbbra is messze elmarad a fiat valuták és az egyéb hagyományos, virtuális eszközöket nem alkalmazó módszerek elterjedtségétől a pénzmosásban”. Ugyanakkor a dokumentum részletesen tárgyalja a hagyományos pénzügyi szektorban tapasztalható jogi és megfelelősséget érintő hiányosságokat.

Az idézett NASDAQ jelentés ugyanakkor azt is feltárta, hogy a bankcsekkekkel elkövetett csalások tavaly 26,6 milliárd dollárnyi kárt okoztak egyéneknek és szervezeteknek. Főként Amerikában, ahol ez a fizetési forma még mindig elterjedt. Vagyis csak a bankcsekkekkel elkövetett bűncselekmények nagyobb kárt okoztak tavaly, mint a teljes innovatív pénzügyi szektorhoz köthető illegális műveletek.

Digitális eszközök: nem a probléma, hanem a megoldás

A Binance azért tartotta fontosnak közreadni ezeket az adatokat, hogy cáfolni tudja a kriptovalutákkal kapcsolatban esetenként még mindig felbukkanó vádakat és tévhiteket. A blokkláncra épülő pénzügyi rendszer a hagyományosnál jóval több lehetőséget nyújt a pénzmozgások nyomon követésére és a fióktulajdonosok azonosítására – ez is szerepet játszik abban, hogy egyre kevesebb csaló és bűnöző választja ezt az eszközt a tevékenysége elrejtésére vagy finanszírozására. A Binance véleménye az, hogy az egyre érettebben működő kriptopiac és kriptoökoszisztéma a jövőben fontos szerepet játszhat a pénzmosás és egyéb illegális pénzügyi műveletek visszaszorításában. Maga a probléma ugyanis nem technológiaspecifikus, hanem inkább rendszerszintű, és mint ilyen, rendszerszintű megoldást igényel.

Képek forrása: Shutterstock