2024 május 21

Kihajózott a „Fujian” repülőgép-hordozó – Aggódhat Tajvan és a Dél-kínai-tenger

Sajtóértesülések szerint Kína harmadik repülőgép-hordozója, a „Fujian” kihajózott a sanghaji Jiangnan hajógyárból próbautakra. 

Ez a legmodernebb hadihajó a Kínai Népköztársaság flottájában. Elődeihez, a „Shandonghoz” és a „Liaoninghoz” képest a „Fujian” elektromágneses katapultrendszerrel rendelkezik, amely hasonló az amerikai Gerald R. Ford repülőgép-hordozóhoz.

Shandong

Ez azt jelenti, hogy a „Fujian” hadihajó nagyobb fegyveres terheléssel is képes nagyobb gépeket indítani.

A fejlesztése része Hszi Csin-ping elnök azon törekvésének, hogy Kínát a régió vezető katonai hatalmává fejlessze a tengeren is, olyannak, amely képes a kínai partoktól távol is működni. A „Fujian” nevét egyébként a Tajvannal szemben fekvő kínai tartományról kapta.

A hajóval végzett tesztek akár egy évig is eltarthatnak. A Fujian olyan időszakban áll szolgálatba, amikor a Dél-kínai-tengeren már eszkalálódik a helyzet. A Fülöp-szigetek nemrégiben panaszkodott, hogy a kínai parti őrség lőtt két fülöp-szigeteki hajóra, amelyek a nagyrészt elmerült Scarborough-zátony-atoll fölött tartózkodtak.

A zátony Manila kizárólagos gazdasági övezetében (200 mérföldes zóna) található. Peking azonban szuverén területnek tekinti a területet a Dél-kínai-tenger e részét.

Az állami lévő China Daily újság a kínai haditengerészetet idézte, amely szerint a próbaüzem célja a „hajó hajtóművének és energiarendszere megbízhatóságának és stabilitásának” felmérése volt.