2024 május 20

Kína megtorlással fenyegetőzik, bombázók Tajvan légterében

Kína szankciókat akar bevezetni a Northrop Grumman  és a Lockheed Martin amerikai repülőgép- és védelmi cégek ellen, amiért fegyvereket szállítottak Tajvannak.

Ezt közölte minap a kínai külügyminisztérium. Az intézkedést a kínai külföldi szankciókról szóló törvénye alapján léptetik életbe – nyilatkozta a minisztérium szóvivője Reuters hírügynökség beszámolója szerint.

„Sürgetjük az amerikai felet, hogy hagyják abba Tajvan felfegyverzését. Máskülönben a kínai fél határozott és erőteljes megtorlása lesz a válasz” – mondta. A szóvívő hangsúlyozta, hogy Northrop Grumman többször is részt vett a tajvani fegyvereladásban.

Ami nem egyértelmű: Kína korábban számos alkalommal alkalmazott szankciókat amerikai vállalatokkal szemben. Azért, mert – szerinte – fegyvereket adtak el Tajvannak, ám nem világos, hogy ezek hogyan működnek, vagy mit kívánnak elérni.

A Northrop Grumman részvénye valamivel 420 dollár körül mozog a New York-i börzén

Mindazonáltal Tajvan arról is beszámolt, hogy több tucat kínai vadászgép, és bombázó is berepült a légterébe.

A Northrop Grumman részvénye valamivel 420 dollár felett áll a New York-i börzén

2021-ben lépett hatályba Kínában a külföldi szankciók elleni küzdelemről szóló széles körű törvény, amely nyilvánvaló lépésként legalizálja a külföldi országok büntetőakcióival szembeni megtorlást szögez le beszámolójában a Reuters.