2024 május 26

Hivatalos látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel – jelentette az állami televízió.

Musk vasárnap találkozott Zsen Hung-pinnel, a kereskedelmi tanács vezető tisztségviselőjével, aki egyúttal a napokban megnyitott pekingi autókiállítás főszervezője is, majd fogadta őt Li Csiang miniszterelnök. Li azt mondta Musknak, hogy a Tesla kínai fejlesztése az amerikai-kínai gazdasági és kereskedelmi együttműködés sikeres példájának tekinthető. Hozzátette: reméli, hogy az Egyesült Államok és Kína együttműködése a jövőben jobb, „mindenki számára előnyös” lesz. A kormányfő is meglátogatta az autókiállítást, és ott beszédet mondva hangsúlyozta az intelligens járművek fejlesztésének fontosságát, az autóipar zöldebbé tételét, valamint az innováció folytatására, a nemzetközi együttműködés előmozdítására és a piaci kereslet jobb kielégítésére szólított fel.

Kína a Tesla járműveinek második legnagyobb piaca és egyúttal a vállalat egyik fő termelési központja, legnagyobb gyára Sanghajban található. A vállalat több mint 1,7 millió autót adott el Kínában azóta, hogy egy évtizeddel ezelőtt belépett az ottani piacra. Musk vállalatának részvényei az év eleje óta csaknem egyharmad arányban estek, a cég üzleti válságba került az elektromos autók piacának általános visszaesése és az olcsóbb kínai gyártású járművek egyre nagyobb térhódítása miatt. A vállalat nemrég közölte, hogy szerte a világon alkalmazottainak 10 százalékát elbocsájtja – ismertette a távirati  iroda.

Az amerikai milliárdos a múlt héten azt mondta, hogy a Tesla új, olcsóbb modelleket vezetne be a jelenlegi elektromosjármű-platformok és -gyártósorok felhasználásával, és egy új „robottaxit” kínálna önvezető technológiával, melyet augusztus 8-án mutatnának be.