2024 április 24

Forint – jön Matolcsyék döntése, 300 vagy 400 felé megy az euró?

Továbbra sem képes érdemi erősödésre a forint. A magyar fizetőeszköz ezen a héten is szűk sávban mozgott az euróval szemben. Lehet tehát némi kivárás a befektetők részéről, ami nem is véletlen. Néhány nap múlva, kedden dönt ugyanis a kamatokról a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és most nem igazán lehet előre megtippelni Matolcsyék lépését.

Forint – nem tud távolodni a 390-től

A hetet az euróval szemben 389 körül fejezte be a forint. Továbbra sem tud tehát a 2023-as év záróértékeihez felzárkózni a hazai pénznem. A januári elgyengülést még mindig nem tudta teljesen visszaadni a forint, ennek pedig számos oka lehet. A megjelent elemzések szerint az uniós pénzek körüli vita, a dollár erősödése is hozzájárulhatott az euróárfolyam emelkedéséhez. Utóbbi kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az amerikai fizetőeszköz erősödése hagyományosan nem hat jól a sérülékeny devizák piaci megítélésére.

Van azonban egy, talán a fentieknél is fontosabb szempont. Ez pedig az MNB monetáris politikája. Egy adott deviza vonzóságát nagyban meghatározza, hogy milyen kamatszint társul hozzá. Nem véletlen, hogy a sosem látott gyenge forint idején a jegybank egy jelentős, rendkívüli kamatemeléssel állította meg a magyar fizetőeszköz elleni spekulációt. Aztán jó sokáig az akkor meghatározott 18 %-os szinten maradt az irányadó ráta. Az infláció csökkenésével azonban a kamatcsökkentések is elkezdődtek.

75 vagy 100, ez a kérdés

Január végén a 75 bázispontos kamatvágás mellett a 100 bázispontos kamatvágás is benne volt a pakliban. Végül előbbi nyert, így csökkent január végén 10 %-ra a jegybanki alapkamat. Virág Barnabás akkori jelzése szerint a két kamatcsökkentési mérték februárban is az asztalon lehet. A forint a januári kamatdöntésre erősödéssel reagált egyébként.

Azóta a jegybank alelnöke újra megszólalt a várható lépésről. Ahogy az Index.hu-nak adott interjújában fogalmazott, „a januári inflációs adat érvet adhat a kamatcsökkentés átmeneti felgyorsításához, ugyanakkor a Fed és az EKB kamatcsökkentéseinek kitolódása a 75 bázispontos ütem megtartása mellett szól.” Továbbra is mindkét lehetőség az asztalon van tehát. Az, hogy nyitott a kamatdöntő ülés kimenetele, okozhat izgalmakat a forint piacán. Ahogyan az is, hogy a döntés után mit kommunikál majd az MNB a további várható monetáris politikáról.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!