2024 május 22

Forint – sorsdöntő nap lesz a keddi, újra 400-as euró jön?

Nagyon rossz hetet zárt a magyar fizetőeszköz a nyugalmas évkezdés után. Az EUR/HUF keresztárfolyam október közepe óta nem látott magasságba emelkedett. Ráadásul igen rövid idő alatt következett be jelentős gyengülés. A forint esésének számos oka lehet a megjelent elemzések szerint. Az viszont biztos, hogy a befektetők árgus szemekkel követik majd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamatdöntő ülését.

Forint – mindenért büntették

Ahogy korábbi cikkünkben is fogalmaztunk, számos tényező együtt állása kellett ahhoz, hogy ilyen sokat essen a forint a főbb devizákkal szemben. Az elemzések rámutattak, hogy (az MNB által azóta bírált) Nemzetgazdasági Minisztérium ötlete (NGM) a vállalati és lakossági hiteleknél alkalmazott kamatlábak megváltoztatásáról, az uniós források körüli elhúzódó vita, valamint a jegybanki kamatcsökkentésektől való félelem is hozzájárulhatott a gyengüléshez. Utóbbi most különleges jelentőséggel bírhat. Virág Barnabás MNB-alelnök jelzése alapján ugyanis már 100 bázispontos kamatvágást vár a piac. Korábban a januári hónapra is 75 bázispontos lazítást áraztak. Ez azt jelenti, hogy a vártnál gyorsabb tempóban fogyhat a forint kamatelőnye a többi devizához képest.

Kérdés, hogy most, hogy a piac várakozásai is megváltozhattak, hogyan reagál majd az euróárfolyam a különböző scenáriókra. Nem kell már ugyanis sokat várni, kedden 14 órakor kiderül, hogy a Monetáris Tanács hogyan határoz a jelenleg 10,75 %-on álló alapkamatról. Nemcsak a döntés lesz ugyanakkor fontos a forint szempontjából. Az ahhoz fűzött kommunikáció segíthet tisztázni az alelnök korábbi szavait. Megtudhatjuk, hogy a jegybank milyen kamatpályát képzelhet el. Az előző tapasztalatok alapján az sem kizárt, hogy a forint árfolyama is szóba kerül majd a kérdések között.

Technikai tényezők

A Portfolio.hu elemzőjének alig két héttel ezelőtti megszólalása előre vetítette az EUR/HUF keresztárfolyam várható erős elmozdulását. Elemzése szerint egy szűkülő háromszögben mozgott ugyanis a devizapár. Weinhardt Attila akkor kifejtette, hogy gyengülés esetén az első fontosabb ellenállás a 395 lehet, felette pedig a 420-as zónára lehet érdemes figyelni. Amennyiben az erősödés győzne, első körben a 373-as szint jöhet el (200 hetes mozgóátlag). Ezután a 368-as zóna lehet érdekes, majd a 352-es és a 345-ös szintek jöhetnének.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!